Furtuni de foc şi explozii provocate de incendiile devastatoare din Grecia. Premierul Mitsotakis susţine că țara este ''un butoi cu pulbere''

2 luni in urmă 24

Mii de oameni au fugit din casele lor de la periferia Atenei, vineri, în timp ce echipajele de urgență se luptă să oprească incendiile. Este o altă zi în care vânturile arzătoare alimentează flăcările în Grecia.

Furtuni de foc şi explozii în Grecia

Furtuni de foc şi explozii în Grecia

Profimedia Images

Grecia s-a confruntat cu vremea extremă în această vară şi cu cea mai gravă caniculă din ultimii 30 de ani. Căldura excesivă a provocat incendii simultane în mai multe părți ale țării, arderea caselor precum și moartea animalelor pe măsură ce flăcările s-au tot extins. Vineri, au existat 56 de focare active, de la Peloponez până la insula Evia din apropierea Capitalei, unde sute de oameni au trebuit să fie evacuați cu barca, în timp ce flăcările mistuiau pădurile până la țărm.

Semnal de alarmă din partea autorităţilor

"Continuăm eforturile noastre, oră de oră, pentru a face față mai multor incendii astăzi", a declarat ministrul adjunct al Protecției Civile, Nikos Hardalias, în timp ce autoritățile au ordonat evacuarea mai multor suburbii situate la nord de Atena, unde incendiile de la poalele Muntelui Parnitha au prins din nou în viață joi. ''Condițiile sunt extrem de periculoase'', a mai spus el.

De asemenea, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a avertizat, vineri, cu privire la vânturile puternice din vest, regiunile afectate traversând o situație ''fără precedent'', deoarece ''ultimele zile de căldură și secetă au transformat țara într-un butoi cu pulbere''.

Atenienilor li s-a spus să rămână din nou în interior pentru a evita fumurile toxice, în timp ce focul, alimentat de vânturile puternice, a dus inclusiv la explozii ale liniilor electrice de înaltă tensiune, trimiţând un nor de fum peste Capitală. De asemenea, mai multe depozite şi fabrici situate de-a lungul autostrăzii dintre Atena şi nordul Salonicului au luat foc şi s-au produs explozii.

Temperaturile au fost de peste 40 de grade Celsius toată săptămâna. Operatorul de rețea electrică din Atena a anunțat întreruperi eșalonate în regiunea din jur pentru a se asigura că nu vor exista întreruperi majore în Grecia continentală, conform Reuters.

Pe Evia, ajutoarele au venit cu bărci turistice, ridicând 631 de persoane, joi târziu, de pe trei plaje de pe insulă, unde flăcările au ars o vastă zonă a pădurii. Adjunctul guvernator al insulei, George Kelaiditis, a numit-o drept ''cea mai mare catastrofă din Evia din ultimii 50 de ani''.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă