Furnizarea căldurii și apei calde va fi reluată azi în Timișoara. Primăria a găsit o soluție temporară

4 săptămâni in urmă 23

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz a anunțat că a încheiat un contract temporar pentru ca furnizarea de gaze să fie reluată și compania municipală Colterm să poată relua furnizarea de căldură și apă caldă după două zile în care au fost afectate 56.000 de gospodării, inclusiv șase spitale. Cu toate acestea, soluția este doar una temporară, fiind valabilă doar până pe 1 noiembrie, potrivit unui comunicat de presă emis de primarul Timișoarei.

„Acum câteva minute un furnizor temporar de gaz a transmis contractul semnat și Colterm va începe cât de repede se poate furnizarea căldurii și apei calde în locuințele timișorenilor și în spitale. Din motive tehnice, va dura câteva ore până când acest lucru se va simți în calorifere. Mulțumesc companiilor implicate, ministrului Energiei, Virgil Popescu, și tuturor celor care ne ajută în această criză”, a transmis Dominic Fritz.

Joi dimineață, Dominic Fritz a spus că primul furnizor cu care a încercat să rezolve problema, OMV Petrom, s-a răzgândit și din acest motiv timișorenii au stat pentru a doua noapte consecutivă fără agent termic. Primarul nu a menționat acum numele, dar potrivit surselor Libertatea ar fi vorba de Tinmar Energy.

„Din păcate asta este doar o soluție temporară. Noul furnizor a acceptat să semneze acest contract doar până luni, 1 noiembrie, ora 7, iar deoarece cantitatea de gaz este limitată sistemul va funcționa doar la un nivel minim”, a precizat Dominic Fritz.

Cum a apărut criza majoră din Timișoara 

Colterm, societatea de termoficare a orașului, a rămas de marți, 26 octombrie, fără gaz, după ce furnizorul E.ON a decis să oprească robinetul din cauza datoriilor de 76 de milioane de lei. Colterm nu poate da căldură celor aproximativ 56.000 de abonați doar cu cărbune, pentru că are nevoie de gaz să pornească CET Sud, singura centrală electrică termică din oraș care poate funcționa preponderent pe cărbune.  Criza gazului a făcut, miercuri seară, și primele victime.

„Consiliul Local a alocat Colterm săptămâna această încă 8,3 milioane de lei, pe lângă cele 142 de milioane de lei pe care le-am dat deja anul acesta, o sumă record. Dar explozia prețului la gaz la cote fără precedent în istorie a adus companiile de termoficare în România, oricum cu probleme uriașe, într-o situație de pericol real. Tot bugetul local nu mai este suficient să acopere aceste prețuri. Nici în Timișoara, nici în celelalte orașe din țară care au aceeași problemă. Ieri s-a votat în parlament o lege care va acoperi 50% din creșterea prețului la gaz pentru CET-uri prin subvenții de stat, un element important de soluție”, a precizat joi Dominic Fritz.

Directorii celor mai importante spitale din Timișoara au făcut un apel pentru sprijin, arătând că lipsa căldurii afectează puternic pacienții infectați cu coronavirus. „În această perioadă de criză sanitară cauzată de pandemia de COVID-19, tăierea gazului în Timişoara va conduce la creşterea gradului de dramatism pe care îl înregistrăm deja”, notează managerii de spitale”, transmiteau directorii a cinci spitale într-o scrisoare comună.

În acest context, spitalele au început deja să se pregătească pentru ce e mai rău și au demarat achiziții de pături și saci de dormit.

„Nimeni nu ne poate măcar da estimativ o perioadă de întrerupere a căldurii, ne aprovizionăm cu pături, cu saci de dormit, verificăm și pornim toate aparatele de aer condiționat pe care le găsim disponibile”, a declarat miercuri, pentru Libertatea, Marius Craina, șeful Maternității Bega, care aparține de Spitalul Județean. 

Un bărbat de 66 de ani a murit, iar fiica lui de 38 de ani, cu sindrom Down, a ajuns la spital. Cei doi locuiesc într-un bloc racordat la Colterm și au pornit aragazul pentru a se încălzi, dar s-au intoxicat cu monoxid de carbon.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă