Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Program complet

1 săptămână in urmă 34

Foto: EPA

19 September 2022 14:18

Regina Elisabeta a II-a este condusă pe ultimul drum, astăzi, 19 septembrie, în cadrul unor ceremonii impresionante. Sute de mii de oameni sunt așteptați pe străzile Londrei să ia parte la procesiune, în timp ce sute de lideri și de membri ai familiilor regale vor fi prezenți la Westminster Abbey, acolo unde au loc funeraliile de stat.

Scris de Lorena Păcurar - Regina Elisabeta a II-a este condusă pe ultimul drum, astăzi, 19 septembrie, în cadrul unor ceremonii impresionante. Sute de mii de oameni sunt așteptați pe străzile Londrei să ia parte la procesiune, în timp ce sute de lideri și de membri ai familiilor regale vor fi prezenți la Westminster Abbey, acolo unde au loc funeraliile de stat.

Regina Elisabeta a II-a este condusă pe ultimul drum, la 11 zile de la deces. Trupul neînsufleţit al suveranei a fost expus pentru public în ultimele patru zile la Westminster Hall, cea mai veche sală a Parlamentului britanic, care a fost închisă luni dimineaţă, cu câteva ore înainte de începerea unor funeralii istorice. Prin centrul Londrei s-au format cozi kilometrice de persoane care au așteptat să ajungă pentru câteva secunde lângă sicriul reginei.

În 8 septembrie, reprezentanții Palatului Buckingham au transmis că Regina Elisabeta a II-a a fost plasată sub supraveghere medicală, doctorii fiind îngrijorați de starea ei de sănătate. Toată familia regală s-a îndreptat spre reședința din Balmoral, în Scoția, pentru a-i fi alături.

Prințul Charles, în vârstă de 73 de ani, moștenitorul tronului, a devenit acum rege. Urmează să fie proclamat oficial la Palatul St James din Londra. Steagurile de pe clădirile emblematice din Marea Britanie au fost coborâte, fiind anunțată o perioadă de doliu oficial.

La 96 de ani, Regina Elisabeta a II-a a fost cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii.

Luni, regina Elisabeta a II-a va deveni primul monarh de la George al II-lea, în 1760, care va avea înmormântarea la Westminster Abbey, catedrala unde a avut loc și încoronarea reginei, dar și unde s-a căsătorit cu prințul Philip, în 1947.

Sute de lideri de stat și de reprezentanți ai guvernelor, precum și membrii ai familiilor regale, vor fi prezenți la liturghie. Printre aceștia se numără președintele american Joe Biden, premierii din Australia, Canada, Noua Zeelandă, dar și regele Spaniei, Felipe, și regina Letizia.

După slujbă, vor fi ținute două minute de reculegere în toată Marea Britanie și va fi intonat imnul național.

Program

Slujba va avea loc la ora 11, după care sicriul ei va fi dus într-o procesiune de la mănăstire la Wellington Arch, la Hyde Park Corner din Londra, urmând să fie transportat la Castelul Windsor și ulterior, la Capela St. George’s. Sicriul, așezat pe un afet de tun, va fi tras de 142 de marinari, folosit și la funeraliile tatălui reginei, George al VI-lea, în 1952. În spatele sicriului, se vor afla regele Charles al III-lea, alături de frații săi, dar și de fiii săi, prințul William și prințul Harry.

O slujbă religioasă urmează să aibă loc la Capelă, la ora 17:00, în prezența a peste 800 de persoane, înaintea înhumării, rezervată membrilor apropiaţi ai familiei, fără fotografi şi camere.

Mai târziu, o înmormântare privată va avea loc în Capela Memorială Regele George al VI-lea, sub conducerea decanului Windsor. La ora locală 19:30, Regina va fi înmormântată alături de soțul ei, care a murit pe 9 aprilie, anul trecut, la capela memorială Regele George al VI-lea, situată în interiorul Capelei St. George.

Doliul regal va mai dura șapte zile după funeralii, potrivit deciziei luate de noul suveran, Charles al III-lea. Totodată, nu va fi organizată prea curând nici ceremonia de întronare a acestuia. Se estimează că ceremonia va avea loc în câteva luni, probabil în prima parte a anului viitor. De altfel, regina Elisabeta a II-a și-a preluat îndatoririle regale în februarie 1952, la moartea tatălui său, regele George al VI-lea, însă a fost încoronată abia după un an și jumătate, în iunie 1953.

FOTO: EPA-EFE/Neil Hall

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii

La 96 de ani, Regina Elisabeta a II-a a fost cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii. Elisabeta a II-a, o figură emblematică, a fost regina Regatului Unit și a altor 14 state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth.

Elisabeta a II-a s-a născut în Mayfair, Londra, în anul 1926, fiind primul copil al Ducelui și Ducesei de York, care mai târziu au devenit Regele George al VI-lea și Regina Elisabeta. În 1947 s-a căsătorit cu Philip, Duce de Edinburgh, cu care a avut patru copii: Charles, Prinț de Wales, Anne, Prințesă Regală, Andrew, duce de York și Edward, Conte de Wessex. A fost căsătorită cu Prințul Philip timp de 73 de ani, până la moartea acestuia, în primăvara anului 2021.

În 1953, Regina Elisabeta a fost încoronată oficial la Westminster Abbey, în prima ceremonie de încoronare televizată din istorie. În februarie 2022, Regina Elisabeta a II-a a celebrat 70 de ani pe tron.

În 1978, Regina Elisabeta și Prințul Philip i-au întâmpinat pe soții Ceaușescu în timpul vizitei oficiale a acestora în Marea Britanie.

La începutul lunii iunie a acestui an, mii de persoane s-au reunit pe străzile Londrei pentru a sărbători cei 70 de ani petrecuți de regina Elisabeta a II-a în slujba ţării sale şi a organizaţiei Commonwealth.

„Mulţumesc tuturor celor implicaţi în reunirea comunităţilor, familiilor, vecinilor şi prietenilor pentru a marca Jubileul meu de Platină, în Marea Britanie şi în întreg Commonwealth-ul. Știu că multe amintiri fericite se vor crea cu ocazia acestor festivităţi”, a spus regina într-un mesaj scris.

FOTO: Facebook/The Royal Family

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă