Funeraliile prințului Philip: Toate detaliile despre ceremonia de înmormântare a soțului reginei Elisabeta

4 săptămâni in urmă 50

Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care a murit pe 9 aprilie la vârsta de 99 de ani, va fi înmormântat sâmbătă, 17 aprilie, într-o ceremonie ce va avea loc la Capela St. George a Castelului Windsor începând de la ora locală 15:00 (17:00 ora României, n.r.).

Funeraliile ducelui de Edinburgh vor avea loc în conformitate cu ultimele dorinţe ale acestuia. Astfel, înmormântarea prinţului Philip va fi organizată sub forma unei ceremonii funerare regale și nu a unor funeralii de stat.

 Toate detaliile despre ceremonia de înmormântare a soțului reginei ElisabetaPrințul Charles și soția sa, Camilla, depun flori în memoria prințului Philip. Foto: Hepta

Palatul Buckingham a transmis că înmormântarea va fi o sărbătoare a vieții sale, dar melodiile pe care le vor intona trupele militare semnalează că va fi și o ocazie sumbră, scrie BBC.

Protocolul privind funeraliile organizate Prințului Philip a fost stabilit cu mult înainte de trecerea acestuia în neființă, scrie site-ul Edinburghlive, care precizează că întreaga operațiune are numele de „Forth Bridge”. <br>

Programul ceremoniei funerare

Ceremonia va fi transmisă în direct atât în Marea Britanie, cât și în alte țări. În Romania funeraliile vor fi transmise de TVR 1.

Ceremonia va începe oficial la ora 17:00 (ora României), dar procesiunea va începe cu 20 de minute mai devreme când trupul neînsuflețit al ducelui va fi preluat de capela privată de la Castelul Windsor, unde a fost depus după deces, scrie Agerpres.

 Toate detaliile despre ceremonia de înmormântare a soțului reginei ElisabetaFoto EPA

La ora 16:40, sicriul va fi transportat și pus pe Land Rover. Detașamentele militare din unitățile care aveau legături speciale cu prințul Philip vor fi poziționate în zonă.

La 16:45 începe procesiunea. Condus de regimentul de artilerie, cortegiul se va deplasa spre Mănăstirea Horseshoe. În spatele trupei, vor și șefii de stat major militari. Urmează autoturismul Land Rover, flancat de purtători de coșciug de la Royal Marines și alte regimente și corpuri militare asociate cu ducele.

Membrii familiei regale, inclusiv prințul de Wales, vor merge în spatele sicriului. Regina va călători separat la capelă pentru slujbă.

 Toate detaliile despre ceremonia de înmormântare a soțului reginei ElisabetaRegina și prințul Philip în 2016 (foto Hepta)

Traseul va fi flancat de personal din Royal Navy, Royal Marines, The Highlanders, Batalionul 4 Regimentul Regal al Scoției și Royal Air Force.

Focuri de armă vor fi trase de trupele de artilerie ale Cavaleriei Regale pe peluza estică a Castelului Windsor pe durata procesiunii. De asemenea, vor fi trase clopotele din Curfew Tower.

La ora 16:53, autoturismul va ajunge la Treptele de Vest ale Capelei St George și va fi întâmpinat de o gardă de onoare și de o trupă de la Regimentul de Artilerie, care va cânta imnul național.

Sicriul, drapat cu stindardul ducelui, cu o coroană de flori și sabia navală a ducelui deasupra, va fi întâmpinat de decanul de Windsor, împreună cu arhiepiscopul de Canterbury, pentru slujba de înmormântare.

 Toate detaliile despre ceremonia de înmormântare a soțului reginei ElisabetaMembri ai cavaleriei britanice repetă pentru funeraliile prințului Philip. Foto: Hepta

Doar membrii Familiei Regale și secretarul privat al ducelui vor intra în capelă – restul procesiunii va rămâne afară.

Ora 17.00: Un minut de tăcere va fi ținut la nivel național, în memoria ducelui, iar în interiorul catedralei va începe slujba. După slujbă, ducele va fi depus în cripta regală.

Prințul Philip va fi înmormântat în Cripta Regală a Capelei St. George

Capela St. George de la Castelul Windsor este modelată de monarhia britanică, zidurile sale sfințite iradiază istoria și tradiția regală, potrivit BBC.

Începând din secolul al XIX-lea, Capela St. George a fost locul de înmormântare ales pentru familia regală, dar a găzduit și numeroase evenimente fericite, inclusiv nunta lui prințului Harry cu Meghan, în anul 2018.

 Toate detaliile despre ceremonia de înmormântare a soțului reginei Elisabeta St George’s Chapel at Windsor Castle (foto EPA)

Înainte de această tradiție, monarhii și consoartele lor erau rareori înmormântați la castel, Abația Westminster fiind locul preferat de odihnă regală.

Capela deține o mare parte din istoria și tradiția regală, atât publică, cât și privată. Situat în interiorul zidurilor Castelului Windsor, unde regina și prințul Philip au locuit împreună, este un lăcaș de cult pentru Majestatea Sa și Familia Regală.

Când regina va muri, ducele va fi însă mutat în capela memorială a regelui George al VI-lea, unde sunt înmormântați tatăl reginei George al VI-lea și regina-mamă, pentru a se afla lângă soția sa.

Sicriul va fi purtat de un Land Rover special construit după proiectul ducelui

Un Land Rover la care, atunci când se afla în viață, ducele de Edinburgh a contribuit la proiectare, va purta sicriul, notează Mediafax.

Inomrmantarea Printului Philip - Land Rover verde, modificat pentru funeraliiModelul Land Rover care a fost reproiectat după dorințele prințului Philip. Foto: CarAdvice

Proiectată după specificațiile ducelui, mașina a fost livrată la Sandringham Estate pentru utilizare de către familia regală în 2016.

Sicriul prințului Philip, din materiale biodegradabile

Sicriul său va fi confecționat din lână. Sicriele din lână sunt realizate exclusiv din materiale biodegradabile. Interiorul e căptușit cu bumbac organic, iar marginile sunt finisate cu iută.

Pe sicriul ducelui va fi așezat steagul personal, stindardul regal. Steagul reprezintă elemente ale vieții prințului Philip, de la moștenirea sa greacă la titlurile sale britanice. De asemenea, pe coșciug va fi așezată o coroană de flori, iar lângă vor fi plasate gradele militare și sabia.

Lista persoanelor care vor participa la funeralii

Funeraliile vor fi televizate, dar prezența publicului nu va fi permisă, din cauza restricțiilor sanitare. Tot din aceasta cauză, doar 30 de oameni vor putea participa, membri ai familiei regale în cea mai mare parte,

Premierul britanic Boris Johnson nu va fi prezent, tocmai pentru a permite prezența familiei.

O altă absență este Meghan Markle, soția prințului Harry. Potrivit presei britanice, ea a dorit să participe la funeralii, dar medicul i-a interzis deplasarea pentru că este însărcinată și nu trebuie să se expună riscurilor.

 Toate detaliile despre ceremonia de înmormântare a soțului reginei ElisabetaPrințul Harry, alături de bunicul său, Philip

Există două familii care vor lua parte la înmormântarea ducelui de Edinburgh: familia regală și familia sa militară, mult mai numeroasă. Aproximativ 730 de membri ai forțelor armate vor defila sâmbătă la Castelul Windsor – inclusiv patru trupe militare.

Restricțiile impuse de pandemie în Anglia au permis prezența a doar 30 de persoane care vor păstra distanța socială. Purtătorii sicriului și clerul nu sunt incluși în numărul participanților.

Asistentul îndelungat al ducelui, secretarul său privat Archie Miller Bakewell, va fi unul dintre puținii invitați non-regali.

Conform unor aranjamente anterioare pentru zilele de după moartea ducelui, parte a planului secret Forth Bridge, mii de oameni erau așteptați să se adune la Londra și la Palatul Windsor, unii chiar să campeze în apropiere pentru a urmări cât mai aproape ceremoniile. Dar pandemia de coronavirus a obligat la impunerea de restricții și la modificarea planurilor inițiale.

Familia regală nu va purta uniforme militare

Membrii familiei regale britanice vor face o excepție de la tradiție și nu vor purta uniforma militară la funeraliile ducelui de Edinburgh, scrie CNN.

Decizia a fost luată de regina Elisabeta pentru a evita să-l facă pe prințul Harry să se simtă stânjenit după ce și-a pierdut titlurile militare când a renunțat la atribuțiile regale.

De asemenea, prințul Andrew, duce de York, ar fi vrut să participe la funeralii îmbrăcat în uniforma sa de amiral. Lucru care ar fi putut stârni controverse, având în vedere că el s-a îndepărtat de angajamentele oficiale din cauza asocierii sale cu finanțatorul american Jeffrey Epstein, acum decedat, care a fost condamnat pentru trafic de fiinţe umane în scopul exploatării sexuale, care ar fi afectat zeci de minore, scrie Reuters.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă