Front comun între SUA și Comisia Europeană pe marginea situației din Belarus. Se aștepată SANCȚIUNI

3 săptămâni in urmă 15

JOI, 11 NOIEMBRIE 2021, 12:36

SURSĂ: Realitatea.NET AUTOR: REALITATEA.NET

"(Biden şi cu mine) împărtăşim cu totul concluzia că această situaţie este un atac hibrid din partea unui regim autoritar care încearcă să-şi destabilizeze vecinii democraţi, dar nu va avea succes", a declarat Von der Leyen, la finalul întrevederii de la Casa Albă, relatează Agerpres.

Șefa Comisiei Europene a anunţat că UE va extinde sancţiunile împotriva Belarusului "foarte rapid", mai exact chiar la începutul săptămânii viitoare, şi că aceste noi restricţii vor afecta atât persoanele fizice, cât şi entităţi din această ţară. Ea a adăugat că, potrivit informaţiilor primite din partea Casei Albe, şi SUA intenţionează să sancţioneze Belarusul pentru cele întâmplate şi că "vor avea pregătite" noi măsuri împotriva Minskului "la începutul lunii decembrie".

Concret, Biden şi Von der Leyen au căzut de acord să examineze "posibilitatea de a sancţiona acele companii aeriene care facilitează transportul persoanelor către Minsk şi, de aici, către frontiera Belarusului cu UE", a explicat Ursula Von der Leyen.

Biden nu a făcut declaraţii de presă după reuniune, însă un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe a confirmat, pentru EFE, că SUA "pregătesc noi sancţiuni în strânsă cooperare cu UE şi cu alţi parteneri".

Dacă guvernul belarus "nu schimbă macazul imediat", SUA vor impune sancţiuni în aşa fel încât Minskul "va da socoteală pentru atacurile sale persistente la adresa democraţiei, drepturilor omului şi normelor internaţionale" şi pentru "exploatarea neînduplecată şi manipularea" migranţilor, a declarat purtătorul de cuvânt menţionat, sub rezerva anonimatului.

SUA sunt "profund îngrijorate de acţiunile inumane ale regimului" preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, care au generat o criză cu Polonia şi cu Uniunea Europeană, a mai apreciat sursa citată.

Reamintim că autorităţile poloneze au acuzat, la începutul acestei săptămâni, Minskul că încearcă să declanşeze o confruntare majoră, după ce imagini postate pe social media arată sute de migranţi care se îndreaptă spre frontiera dintre Belarus şi Polonia.

Într-o înregistrare video distribuită de serviciul de blogging belarus NEXTA au putut fi văzuţi migranţi cu rucsacuri şi îmbrăcaţi în haine de iarnă mergând pe marginea unei autostrăzi. Alte imagini arată grupuri de migranţi pe marginea şoselei, escortaţi de bărbaţi înarmaţi şi îmbrăcaţi în uniforme kaki.

''Belarusul vrea să provoace un incident major, de preferat cu focuri de armă şi victime: potrivit relatărilor media, pregăteşte o provocare majoră lângă Kuznica Bialostocka şi va exista o tentativă la o trecere frontalieră masivă'', declara ministrul de Externe adjunct, Piotr Wawrzyk, pentru postul public de radio polonez.

Ministrul de Interne adjunct, Maciej Wasik, a scris, la rândul său, pe Twitter că ''autorităţile poloneze sunt pregătite pentru orice scenariu''.

Ulterior, autorităţile belaruse au emis o declaraţie care confirma că un grup mare de refugiaţi se deplasează de-a lungul autostrăzii către frontiera cu Polonia, subliniind însă că Varşovia dă dovadă de o ''atitudine inumană''.

De cealaltă parte, Polonia anunța că cel puţin şapte migranţi decedaţi au fost găsiţi de partea poloneză a frontierei, existând informaţii neconfirmate despre mai multe victime în Belarus.

Organizaţii umanitare acuză guvernul naţionalist al Poloniei de încălcarea dreptului internaţional de azil prin faptul că resping migranţii înapoi în Belarus în loc să accepte cererile lor de azil. Polonia susţine că acţiunile sale sunt legale.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă