Franța va returna un tablou de Klimt moștenitorilor fostei proprietare, deportate de naziști în Polonia

3 săptămâni in urmă 1


Franța va returna o capodoperă a pictorului austriac Gustav Klimt moștenitorilor proprietarei sale, la 80 de ani după ce aceasta a fost forțată să vândă tabloul către naziști, a anunțat luni ministrul francez al Culturii, Roselyne Bachelot, conform Hotnews, care citează Reuters și Jerusalem Post.


Proprietara originală a capodoperei era Nora Stiasny, membră a unei familii proeminente de evrei din Austria. Ea a fost obligată să vândă tabloul ”Rosier sous les Arbres” la o fracțiune din valoarea sa reală, pentru a putea supraviețui financiar după ce naziștii au anexat Austria, în 1938.


Proprietara a fost deportată în Polonia, unde a murit


Cel care a cumpărat opera era un negustor de artă care simpatiza partidul nazist. El l-a ținut în propria colecție până la decesul său, tabloul fiind cumpărat de autoritățile franceze în 1980, pentru muzeul Orsay, din Paris.


Nora Stiasny a fost deportată de naziști în Polonia, în 1942, și a murit în același an. Bachelot a declarat că returnarea operei reprezintă o recunoaștere a crimelor comise împotriva familiei Stiasny.


„Tabloul este martorul acelor vieți pe care o inițiativă criminală a încercat să le facă să dispară”, a afirmat ministrul francez al Culturii.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă