Franța își retrage ambasadorul din Afganistan, anunță președintele Emmanuel Macron

1 lună in urmă 21

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat, joi, că ambasadorul Franţei în Afganistan, David Martinon, "va opera de la Paris" începând cu următoarele zile, din motive de securitate.

"Date fiind condiţiile de securitate, ambasadorul francez nu mai rămâne deocamdată în Afganistan", a spus Macron, precizând că David Martinon este în continuare ambasadorul Franţei în Afganistan.

Franţa încearcă încă să evacueze "mai multe sute" de persoane din Afganistan, a mai declarat Macron, adăugând că Parisul face "maximul" pentru a reuşi acest lucru, însă fără a putea garanta o reuşită din cauza situaţiei "extrem de tensionate" în ceea ce priveşte securitatea de pe aeroportul din Kabul, informează AFP.

"În momentul în care noi vorbim, avem 20 de autobuze cu persoane cu dublă cetăţenie şi cu afgani pe care ne dorim să-i putem repatria (...) Aceasta reprezintă mai multe sute de persoane încă aflate în pericol", a declarat Macron de la Dublin, unde se află într-o vizită de lucru. "Mai multe dintre aceste autobuze se află la coada de aşteptare care există în zona din exteriorul aeroportului", a precizat preşedintele francez.

Emmanuel Macron a dat asigurări că Franţa va face "maximul pentru ca toate aceste persoane pe care le-am putut prelua, dar care nu au ajuns încă în incinta aeroportului militar, să poată ajunge acolo şi să fie apoi evacuate spre Emiratele Arabe Unite şi Franţa".

Cu toate acestea, Macron a adăugat că nu poate garanta astăzi că Franţa va reuşi să realizeze aceste operaţiuni, "pentru că situaţia nu este sub controlul nostru", mai notează AFP, citată de Agerpres.

Macron a făcut aceste declaraţii după ce două explozii au avut loc lângă aeroportul din Kabul, iar Pentagonul a evocat "un atentat complex". Cel puţin 5 morţi şi mai mult de zece răniţi au fost transportaţi la un spital din Kabul după exploziile de pe aeroportul din capitala afgană, unde au loc operaţiuni de evacuare a afganilor care vor să plece din ţara lor.

Citește și: Cetățean afgan evacuat în Franţa, pus sub supraveghere: "Credem că poate avea legături cu talibanii"

Editor : A.A.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă