Franța a validat cea mai mare parte a legii separatismului. Textul a provocat atât furia stângii, cât şi a dreptei

2 luni in urmă 31

Consiliul Constituţional francez a validat vineri, 13 august, cea mai mare parte a unui proiect de lege privind separatsimul, denumit oficial ”respectarea principiilor Republicii”, iniţiat de către ministrul de Interne Gérald Darmanin, care a prezentat acest text drept un remediu împotriva ”licitaţiei publice islamiste” şi care a fost modificat în urma unor critici atât ale dreptei, cât şi ale stângii, relatează AFP.

Textul prevede o baterie de măsuri privind neutralitatea funcţiei publice, protecţia funcţionarilor şi cadrelor didactice, reglementarea educaţiei în familie, lupta împotriva certificatelor de virginitate şi căsătoriei forţate, transparenţa cultelor şi a finanţării acestora sau controlul asociaţiilor.

Această lege a fost adoptată definitiv de către Adunarea Naţională framceză, Camera inferioară a Parlamentului, la 23 iulie, cu 49 de voturi la 19 şi cinci abţineri.

Textul a provocat atât furia stângii, cât şi a dreptei, din motive diferite.

Liderul La France Insoumise (LFI, stânga radicală) Jean-Luc Mélenchon a atribuit acestei legi o ”vocaţie antimusulmană”.


Partidul Socialist (PS, stânga) a catalogat textul drept o ”întâlnire ratată cu Republica”.

Partidul Les Républicains (LR, dreapta) a denunţat, la rândul său, un text ”călduţ” şi ”moale”, iar senatori LR au încercat, în zadar, să înăsprească legea prin măsuri împotriva purtării vălului islamic sau printr-o consolidare a ”neutralităţii” universităţilor.

Citeste si:

Franţa începe în septembrie vaccinarea grupelor de risc cu a treia doză şi în octombrie impune plata testelor

Preot asasinat în Franța. Ucigașul ar fi cel care a incendiat Catedrala din Nantes anul trecut

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă