FOTO-VIDEO Winston, prima gorilă vindecată de COVID-19 după un tratament experimental cu anticorpi monoclonali

1 lună in urmă 26

Primul care s-a infectat este Winston, un mascul dominant, a cărui specie este clasată în pericol de dispariţie, a sosit la San Diego în 1984 şi va sărbători împlinirea vârstei de 49 de ani pe 20 februarie. Este considerat unul dintre cei mai vârstnici rezidenţi de la San Diego Zoo.

Depistat pozitiv la începutul lunii ianuarie, Winston și ceilalți colegi de zoo sunt acum aproape vindecați, așa cum se vede și în imaginile postate de Grădina zoologică din San Diego Safari Park. Ei s-au vindecat după două săptămâni în urma unui tratament experimental cu anticorpi monoclonali.

Cum s-a infectat Winston cu noua tulpină de coronavirus

Masculul de gorilă de câmpie occidentală a fost testat pozitiv, alături de mai multe gorile, pe 11 ianuarie, cu ocazia unor analize ce au vizat eşantioane prelevate din materii fecale.

El a fost primul caz confirmat de transmitere naturală a maladiei COVID-19 în rândul maimuţelor antropoide. 

Winston a contractat boala de la un angajat asimptomatic al grădinii zoologice din San Diego, deşi acesta a purtat mănuşi de protecţie.

„Grupul a fost infectat cu nouă variantă (B.1.429), foarte contagioasă, a noului coronavirus, care a fost identificată recent în California”, a explicat într-un comunicat San Diego Zoo Global, care administrează grădina zoologică americană.

Mai multe gorile au prezentat simptome precum tuse uşoară, nas înfundat sau cu secreţii abundente şi episoade de letargie, relatează Agerpres.

Care este tratamentul experimental pe care l-a urmat Winston și ce a determinat vindecarea sa

Din cauza vârstei avansate şi a sănătăţii sale precare, Winston a fost examinat sub anestezie. Suferind și de pneumonie şi de o boală cardiacă, el a fost tratat cu un cocktail de medicamente pentru inimă, antibiotice şi anticorpi monoclonali.

Aceşti anticorpi, fabricaţi în laborator şi injectaţi apoi intravenos, imită funcţionarea sistemului imunitar după infectarea cu noul coronavirus.

Tratamentul bazat pe anticorpi monoclonali a fost aprobat în luna noiembrie în Statele Unite, unde a fost utilizat pe cale experimentală încă din octombrie pentru tratarea fostului preşedinte Donald Trump.

Winston a primit însă un tratament care nu este folosit pe oameni, au subliniat reprezentanţii grădinii zoologice din San Diego.

Îngrijitorii lui sunt de părere că „anticorpii au putut să contribuie la capacitatea sa de a învinge boala”, precizează acelaşi comunicat.

Cercetătorii ştiu deja de mult timp că maimuţele antropoide sunt sensibile la virusuri umane, precum cel al gripei şi cel al varicelei, datorită apropierii genetice dintre aceste specii. Astfel, 98% din ADN-ul uman este identic cu cel al cimpanzeilor.

San Diego Zoo Global examinează în prezent posibilitatea de a vaccina şi alte animale cu un tratament bazat pe o versiune sintetică a proteinei aflate la suprafaţa noului coronavirus.

Animalele, sălbatice sau în captivitate, sunt cu regularitate vaccinate împotriva unui număr mare de maladii. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă