FOTO/ VIDEO Un coif viking, unicat in Romania si rar in Europa, recuperat de politie. "Colectionarul" era un barbat care facuse lucrari de amenajare pe raul Siret

2 săptămâni in urmă 15

Un coif medieval de origine vikinga, unicat in Romania si printre putinele exemplare cunoscute in Europa, a fost recuperat de politistii de la protejarea patrimoniului. Bunul este apreciat de specialistii in domeniu ca avand o valoare istorica incomensurabila.

"Politistii Directiei de Investigatii Criminale - Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural National, impreuna cu politisti din cadrul I.P.J. Iasi - Serviciul de Investigatii Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe langa Judecatoria Pascani, au recuperat, la data de 7 februarie 2021, un bun arheologic de mare valoare, respectiv calota unui coif medieval de sorginte varega (vikinga)", a transmis Politia Romana.

FOTO Un ''fast-food'' stradal antic a fost descoperit intact in orasul italian Pompei

Cine era "colectionarul"

"Investigatiile in cauza au inceput in luna decembrie 2020, in urma unor indicii obtinute de politisti, coiful fiind initial descoperit in timpul unor lucrari de amenajare efectuate, in anul 2010, pe raul Siret, fara a fi insa declarat si predat la data respectiva autoritatilor competente", au aratat anchetatorii.

Zeci de artefacte din muzee berlineze au fost avariate si vandalizate. Politia germana a deschis o ancheta

Coiful din Evul Mediu

"Bunul cultural poate fi datat in secolele X-XIII si reprezinta un tip de coif intalnit cel mai adesea in spatiul Baltic si al Rusiei Kieviene. Acesta este apreciat de specialistii in domeniu ca avand o valoare istorica incomensurabila, fiind unicat in Romania si printre putinele exemplare cunoscute in Europa", se arata in informarea politiei.

Cercetarile continua pentru lamurirea tuturor circumstantelor, iar bunul cultural in cauza a fost predat Complexului Muzeal National "Moldova" Iasi, in vederea declansarii procedurii de clasare in patrimoniul cultural national.

Citeste si:

De ce a fost anulata amenda de 80.000 de euro primita de ING dupa dublarea platilor facute cu cardulVal de ironii la adresa senatoarei Sosoaca dupa ce a crezut ca Donald Trump ii regreta excluderea din AUR: "Thank you, Mr. President"Sporurile angajatilor din Metrorex: Toti salariatii iau "spor de tunel", chiar daca lucreaza in birou sau la suprafataAvocata lui Liviu Dragnea: "La mijlocul lunii mai ar avea dreptul sa ceara eliberarea conditionata"DOCUMENT CSM motiveaza in regim de urgenta avizul negativ pentru proiectul desfiintarii Sectiei Speciale. Cum s-au impartit taberele in Consiliu
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă