FOTO VIDEO Minunatiile din Trascau, muntii spectaculosi cu creste din calcar, pesteri si chei impresionante. Opt trasee turistice accesibile in orice anotimp

1 lună in urmă 1

Muntii Trascau reprezinta cea mai spectaculoasa unitate montana din zona Apusenilor. Atractia turistica pe care o exercita acest masiv consta tocmai din neasteptata complexitate si diversitate peisagistica.

Un rol important in definirea trasaturilor cadrului natural al Trascaului il are relieful carstic, bine reprezentat, ce cuprinde intreaga gama de forme specifice.

Calatorul ajuns in imparatia de culmi, de creste sau platouri, intrerupte neasteptat de vai prapastioase, intalneste, la tot pasul, privelisti de o frumusete deosebita. In timp ce in nordul si in sudul acestei unitati montane asezarile apar doar pe vai si in cadrul depresiunilor, in partea centrala a Muntilor Trascaului satele si catunele urca pana sus pe coama lor, risipindu-se pe crestele muntilor.

Natura a inzestrat spatiul carpatic al Trascaului cu numeroase locuri interesante nu numai din punct de vedere stiintific, dar si turistic, numele unora avand deja o mare rezonanta, precum Cheile Turzii, Turenilor, Rametului, Galditei, Intregalde, Cetii, Aiudului, Ampoitei, apoi masivele calcaroase Bedeleu si Ciumerna, Coltii Trascaului si Piatra Cetii, pesterile Huda lui Papara, Poarta Zmeilor, Bisericuta, Liliecilor, marea depresiune (dolina) Vanatara, o serie de defilee ca cele ale Ariesului, Iarei, Hasdatelor etc., pentru a nu aminti decat cateva dintre ele.

Transalpina de Apuseni

Existenta unei retele optime de drumuri - situate fie la periferia perimetrului montan al Trascaului, fie directionate spre inima acestuia, unele dintre ele reusind sa-l traverseze - la care se adauga un adevarat paienjenis de poteci faciliteaza accesul spre cele mai indepartate si izolate puncte de interes turistic.

Centrul comunei Ramet si Transalpina de Apuseni. Foto: Facebook/ Judetul Alba

Noi drumuri in curs de modernizare, traseele turistice marcate, crearea de noi baze de cazare si de alte dotari vin in intampinarea celor dornici sa patrunda in lumea de frumuseti a acestor munti care ni se ofera cu darnicie, rezervandu-si, totodata, inca multe alte taine, mai ales legate de lumea tacuta si rece, ostila uneori la prima vedere, dar mereu fascinanta a adancurilor.

Cel mai asteptat drum este Transalpina de Apuseni, care traverseaza masivul montan de la est la vest pe o lungime de peste 70 de kilometri. Lucrarile de modernizare vor fi finalizate in 2022, iar acest lucru inseamna o deschidere fara precedent a acestei zone turistice catre exterior.

Drumul Calcarului

Zona Muntilor Trascau este perfecta pentru drumetii solitare sau in grupuri de persoane. "Drumul Calcarului" este un proiect inclus in categoria internationala a "Drumurilor verzi"-"Greenways".

Este vorba despre rute, poteci sau coridoare naturale folosite in armonie cu functiile lor ecologice. Reprezinta un traseu tematic de drumetie ce permite traversarea Muntilor Trascau-Muntii Apuseni, care doreste sa puna in valoare potentialul turistic natural si antropic al zonei. Traseul porneste de la Cluj-Napoca si ajunge, traversand muntii, pana la Alba-Iulia.

Cheile Aiudului. Foto: Facebook/ Judetul Alba

Lungimea totala a traseului este de peste 100 km, dar exista multe trasee de cateva ore sau de maximum o zi. Denumirea provine de la roca dominanta a masivului-calcarul, care formeaza un zid de piatra lung de peste 70 km ce se ridica cu peste 500 de metri deasupra zonelor invecinate.

Turistii pot vedea fenomene carstice deosebite: chei, avene, platouri carstice, izbucuri, ponoare, cascade etc. Cel mai cunoscute obiective naturale sunt Cheile Turzii, Cheile Intregalde, Piatra Cetii, Pestera Huda lui Papara, Platoul carstic Bedeleu, Platoul carstic Ciumerna, Cascada Sipote si multe altele.

Cetatea de la Coltesti si Piatra Secuiului. Foto: Facebook/ Judetul Alba

Dintre obiectivele antropice se remarca satele mocanesti ale Trascaului, unde s-au mai pastrat singurele case traditionale de lemn acoperite cu paie din Apuseni. Se pot vizita satele de munte de la Salciua, Rimet, Ponor, Intregalde unde s-au mai pastrat modul vechi de folosire a terenurilor, principala preocupare a localnicilor fiind cresterea animalelor.

Traseele "verzi" au ca scop protejarea naturii si a mostenirii culturale a comunitatilor pe care le strabat, oferind optiuni pentru recreatie si turism si incurajand un stil de viata sanatos. "Drumul Calcarului" cuprinde in total o retea de 150 km de trasee situate in centrul Muntilor Trascau. Zona se mai remarca prin valtorile traditionale, morile de apa si bisericile de peste 250 ani. Traseele se desfasoara pe 3 vai paralele si permit accesul la 15 rezervatii naturale.

"Drumul Calcarului" cuprinde opt trasee, acestea fiind accesibile pe jos, cu bicicleta si cu atelaje trase de cai. Pana la punctele de plecare se poate ajunge usor cu masina.

Trasee turistice pe Drumul Calcarului

1. Drumul Geoagiului: Valea Manastirii- Manastirea Rimet- Cheile Manastirii- Cabana Rimet. Lungime: 10 km. Dificultate: Usor

2. Drumul Galzii: Teius- Galda de Jos- Mesentea- Benic- Galda de Sus- Cheile Galzii - Poiana Galdei- Cheile Intregalde- Intregalde- Cheile Galditei si Turcului- Necrilesti. (Intregalde- Ivanis - Ghioncani). Lungime 48 km, 20 km asfaltat. Dificultate: Usor

Pe traseul Transalpinei de Apuseni. Foto: Facebook/ Judetul Alba

3. Drumul Pietrei Cetii: Benic- Cetea- Cheile Cetii (Baile Romane)- Rascrucea Prislop- Raicani- Piatra Cetii- Poienile cu narcise-Tecsesti. Lungime: 17 km, drum pietruit (partial). Traseu desfasurat pe trasee turistice marcate (triunghi rosu). Dificultate: Dificil

4. Drumul Cetii: Intregalde- Modolesti- Dealul Geoagiului- Tecsesti- Poienile cu Narcise din Tecsesti- Cheile Tecsestilor- Raicani- Rascrucea Prislop- Poiana Galdei. Lungime: 16 km, drum pietruit. Dificultate: Usor

Masivul Bedeleu si satul Sub Piatra. Foto: Facebook/ Judetul Alba

5. Drumul Narciselor: Cabana Rimet- Valea Manastirii (La Mileri)- Tecsesti- Poienile cu Narcise din Tecsesti- Paraul Cailor- Valea Galdei. Lungime: 11 km, drum de tara pe mici portiuni. Traseu desfasurat in mare parte pe poteci, pe un traseu turistic marcat (cruce galbena). Dificultate: Mediu

6. Drumul Rimetului: Cabana Rimet - Manastirea Rimet - sat Rimet- Valea Fagetului- Valea Inzelului - Valea Uzei - Cabana Rimet. Lungime: 20 km, drum pietruit. Traseu desfasurat pe drumul judetean si pe trasee turistice marcate (banda rosie). Dificultate: Mediu

7. Drumul Cheilor: Cabana Rimet - Cheile Rimetului- Cheia- Bradesti- Saua Vaii Uzei. (Cheia-Cheile Pravului - Botani - Dealul Geoagiului). Lungime: 14 km, drum pietruit si poteci turistice existente. Dificultate: Usor

Foto: Facebook/ Judetul Alba

8. Drumul Mocanilor: Salciua - Dumesti - Vanatarile Ponorului (Punte Salciua- pestera Huda lui Papara - Vanatarile Ponorului) - Valea Poienii - Bradesti. Lungime: 14 km, 7 km drum asfaltat, apoi drum pietruit. Pe varianta cu Huda lui Papara, trase desfasurat pe traseul marcat cu cruce albastra, 2 km pe poteca marcata prin padure. Dificultate: Mediu.

Citeste si:
Uraniu radioactiv, descoperit pe platforma unei foste fabrici din BucurestiCinci lucruri pe care sa le faci atunci cand te intalnesti cu ursul: "Sa rezisti sa nu fugi!""A intarziat cu painea la masa". Ce motive incredibile a invocat Gica Hagi la divort si cat a platit ca sa scape de sotieGreselile in cascada facute in cazul Onesti. Politistii au avut cheia de la apartament si nu s-au apropiat de locuintaProtest nud la gala premiilor Cesar. Actrita Corinne Masiero, in varsta de 57 de ani, s-a dezbracat pe scena


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă