FOTO VIDEO Cat de pustii sunt acum celebrele partii de schi din Alpi. Locurile in care turistii sunt interzisi in ciuda protestelor vehemente

1 lună in urmă 2

In timp ce in Romania este relaxare totala in statiunile montane din zona Vaii Prahova sau din Brasov, unde cozile uriase de la statiile de imbarcare in telegondole se intind pe sute de metri, in Europa sezonul de schi este total diferit pentru turisti.

Austria, Franta, Italia nu au partiile deschise pentru schiul de recreere, fiind admise doar competitiile oficiale si antrenamentele sportivilor, dar fara spectatori.

Restrictiile din celebrele statiuni montane din provincia Tirol, Austria, sunt extrem de dure pentru turistii pasionati de sporturi de iarna. Straini nu au acces pe partie, iar instalatiile pe cablu sunt functionale doar pentru localnicii. In unele statiuni si acestora din urma li se cere un test COVID-19, pus la dispozitie gratuit de administratorii domeniilor schiabile.

Regiunea Tirolului din Austria avea in februarie una dintre cele mai mari rate de infectare din Europa cu a asa-numita varianta "sud-africana" a COVID-19. Este motivul pentru care autoritatle au decis sa impuna masuri dure in statiunile montane. Nu acelasi lucru se intampla "peste deal", in Elvetia unde partiile de schi sunt deschise.

Este adevarat, domeniul schiabil din Elvetia este urias, incomparabil cu cel din Romania, iar conditiile de transport pe cablu oferite schiorilor sunt atat de variate, iar partiile atat de multe, incat nu se pune problema aglomeratiilor la statiile de imbarcare.

Un turist roman care a fost la schi in Samnaum (Elvetia) in luna ianuarie 2021 spune ca partiile erau aproape goale, iar la statiile de imbarcare la teleschiuri erau cel mult 5,6 persoane odata. Singurele restrictii pe care le-a simtit ca turist au tinut doar de zona de cazare. Restaurantele si centrele spa erau deschise doar pentru persoanele cazate in respectivul hotel, ceilalti turisti comandau mancarea in regim takeaway.

Franta si Italia au decis ca acest sezon de iarna sa ramana cu statiunile de schi inchise. In Italia se punea problema la inceputul acestui an ca sezonul de schi sa inceapa dupa 15 februarie, insa autoritatile centrale au anuntat aproape peste noapte ca restrictiile vor continua pana in luna aprilie. Degeaba au protestat administratorii de hoteluri si de partii, pentru ca guvernul italian a ramas ferm pe pozitii. Nu se schiaza in prezent in Italia si, cel mai probabil, partiile vor ramane inchise pana la finalul anului.

Pe pagina de Facebook Ski Partner, un fel de "info point" pentru sporturile de iarna din Europa, vestile nu sunt deloc in favoarea iubitorilor de schi.

Austria: Lockdown extins pana in martie, iar din 15 februarie este nevoie de test negativ (pentru localnici) pentru a putea urca pe partie. Multe dintre resorturile de schi sunt inchise din cauza numarului foarte mic de turisti, mai ales in zona Tirol.

Tot aici, hotelurile, apartamentele si barurile sunt inchise pana in aprilie, anunta sursa citata.

In Italia, informatiile sunt scurte: sezonul de schi este inchis pana pe 6 aprilie. In plus, este interzisa deplasarea dintr-o regiune in alta, aflate in zona portocalie, pana in data de 27 martie.

In Franta unele resorturi de schi sunt deschise, dar aici nu functioneaza instalatiile pe cablu. In multe dintre regiunile montane din Franta este lockdown pana la mijlocul lunii aprilie.

Pe lista tarilor europene care au resorturile de schi deschise se afla Romania, Bulgaria, anumite partii din Spania si tarile scandinave.

CITESTE SI:Romanul recunoscut drept unul dintre cei mai mari experti din lume in boli neuropsihice. A fost numit "cercetatorul anului 2021" in domeniul schizofrenieiStudiile lui Vlad Voiculescu comparativ cu omologii europeni. Ce CV-uri prezinta alti 10 ministri ai Sanatati din tari ale UECand ajung in Romania primele doze de Johnson&Johnson: "Are doua caracteristici care il diferentiaza de celelalte vaccinuri existente"VIDEO FOTO Imagini care taie rasuflarea filmate in Sinaia. Ursi plimbandu-se agale printre masini si oameni intr-o zi turistica plinaTopul celor mai periculoase bombe calorice. Ce contin mancarurile consumate pe repede inainte de foarte multi romani
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă