FOTO EXCLUSIV. Cum arată cutiile de Favipiravir cu data expirată aduse din Ungaria. S-a lipit o etichetă cu „iulie 2022”, peste „octombrie 2021”

2 săptămâni in urmă 28

DSP Sibiu a cerut clarificări de la ANM după ce cutiile „Favipiravir Meditop” aduse din Ungaria aveau lipită o etichetă pe care scria iulie 2022 iar pe foliile de la interior data de expirare era octombrie 2021, potrivit Agerpres. Importatorul Bio Eel a informat spitalele că are autorizație de prelungire, dar să oprească medicamentul de la utilizare până la primirea unui răspuns oficial de la ANM.

DSP Sibiu a cerut, azi, clarificări de la Agenția Națională a Medicamentului (ANM) în legătură cu termenul de valabilitate al Favipiravirului importat din Ungaria pentru pacienţii cu COVID-19. 

Pe cutie/blistere scrie că a expirat în octombrie 2021, iar pe o etichetă atașată că va expira în iulie 2022, a precizat, pentru Agerpres, directorul adjunct al instituţiei, medicul Adela Morar.

Conform Libertatea, cutiile au fost aduse în țară de firma mureșeană Bio Eel SRL. E vorba de o tranșă din cele 600.000 folii ce urmează să fie aduse în România, cu un preț aprobat de Ministerul Sănătății la 3,2 lei/tabletă la sfârșitul lunii octombrie.

Sursele Libertatea confirmă că e vorba de blistere care conțin cele 6 milioane de tablete Favipiravir Meditop care urmează să fie aduse în țară din Ungaria, aprobate pe o autorizație de nevoi speciale (ANS).

În autorizația nr. 662 din 28.10.2021, Ministerul Sănătății confirmă că Bio Eel este autorizat să furnizeze medicamentul Favipiravir Meditop 200 mg comprimate filmate, în cantitate de 150.000 cutii (cutie cu câte 4 blistere a câte 10 comprimate filmate) „pentru a răspunde solicitării Direcției Politica Medicamentului a Dispozitivelor și Tehnologiilor Medicale din cadrul Ministerului Sănătății”.

Autorizația are o valabilitate de 12 luni.

Favipiravir este un antiviral folosit de spitalele din România în tratamentul formelor ușoare de COVID-19.

FOTO EXCLUSIV. Cum arată cutiile de Favipiravir cu data expirată aduse din Ungaria. S-a lipit o etichetă cu „iulie 2022”, peste „octombrie 2021”Autorizația emisa de ANM

Firma le zice spitalelor să nu folosească încă produsul

În imaginile ajunse în posesia Libertatea, cutia de Favirpiravir are trecută data de expirare „10.2021” pe blistere.

FOTO EXCLUSIV. Cum arată cutiile de Favipiravir cu data expirată aduse din Ungaria. S-a lipit o etichetă cu „iulie 2022”, peste „octombrie 2021”Pe blister este indicată luna octombrie 2021 drept data la care expiră

Apoi, pe o etichetă atașată cutiei, apare „07 2022”.

FOTO EXCLUSIV. Cum arată cutiile de Favipiravir cu data expirată aduse din Ungaria. S-a lipit o etichetă cu „iulie 2022”, peste „octombrie 2021”O etichetă lipită pe cutie

Ziarul a intrat în posesia unui document prin care firma Bio Eel le transmite spitalelor că, deși a obținut prelungirea termenului de valabilitate al produselor, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) analizează autorizațiile și, până în momentul unui răspuns, solicită oprirea de la utilizare a medicamentului.

Până la momentul la care vă vom comunica informarea pe care o va emite ANMDM privitor la acest subiect, solicităm să opriți de la utilizare produsul Favipiravir Meditop 200 mg.

Scrisoare Bio Eel:
FOTO EXCLUSIV. Cum arată cutiile de Favipiravir cu data expirată aduse din Ungaria. S-a lipit o etichetă cu „iulie 2022”, peste „octombrie 2021”Scrisoarea adresată spitalelor de importatorul antiviralelor din Ungaria

Bioeel este producător de medicamente şi cosmetice pe piaţa din România, dar şi importator şi distribuitor de medicamente. Firma are contracte publice cu mai multe spitale din ţară. Potrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, firma a semnat contracte, în ultimele trei zile, pentru distribuţia medicamentului Favipiravir în următoarele spitale: Spitalul de Urgenţă Petroşani (35 de cutii), Spitalul Municipal Dorohoi (20 de cutii), Spitalul Penitenciar Constanţa – Poarta Albă (37 de cutii), Spitalul Orăşenesc Hîrlău (70 de cutii). 

Anul trecut, firma avea 178 de angajaţi şi un profit de 13 milioane de lei.

Ziarul a încercat să discute cu firma din Mureș, dar și cu Robert Ancuceanu, șeful ANM, cel care a semnat autorizația pentru Bio Eel.

Și oficialul, și firma au cerut întrebările pe e-mail, însă nu au revenit până la momentul publicării articolului.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă