FOTO Cea mai veche manastire crestina, descoperita intr-un desert din Egipt

3 săptămâni in urmă 2

Arheologii unei misiuni franco-norvegiene, care au realizat sapaturi de mai mult de zece ani in situl Ganoub Kasr al-Agouz (GQA), ar fi descoperit vestigiile celei mai vechi manastiri crestine identificata vreodata, datata din secolul al IV-lea.

Intregul sit a format un vast complex monahal, situat pe fostul drum al pelerinajului format din aceste oaze semanate in mijlocul desertului vestic, scrie Le Figaro.

Saptaturile incepute in 2009 de cercetatori de la Institutul francez de arheologie orientala, sustinute de cativa ani de cei de la MF Norwegian School of Theology, au dezvaluit sase complexe - dintre care trei biserici si mai multe chilii monahale - raspandite pe un domeniu de aproape 80 de kilometri patrati.

Situate la mai mult de 370 de kilometri de actualul sit din Cairo, construite in stanca desertica, structurile de bazalt si de caramida formeaza insule semi-independente in care traia, in cvasi-autarhie, o comunitate retrasa in chilii dintre care mai multe erau acoperite de texte in greaca.

Campania din decembrie a permis, intre altele, descoperirea unei biserici precum si a altor 19 piese din sectorul GQA6 al sitului, potrivit unui comunicat al ministrului egiptean al Turismului si Antichitatilor.

A French-Norwegian archaeological mission at the Bahariya Oasis, just south of Qasr al-Aguz, has uncovered a lost settlement made of mud bricks and basalt hidden beneath the sand. The site includes an ancient church with Greek letters on the walls. https://t.co/zbfWvIG5uT pic.twitter.com/rfg5i6nrNs

- CairoScene (@CairoScene) March 13, 2021

Ansamblul de la Ganoub Kasr al-Agouz este in stare exceptionala de conservare - in ciuda catorva jafuri - ceea ce il face un sit istoric de prima importanta in studiul primelor comunitati crestine din Egipt. Semi-abandonat de-a lungul secolului VI, situl monahal a fost o perioada reocupat in secolele VII-VIII de o populatie de pastori. O mostenire care i-ar fi nemultumit pe fostii locuitori din Ganoub Kasr al-Agouz.

CITESTE SI:

Ce se intampla cand apar cheaguri de sange in sistemul circulator. Primele semne clare ca poti suferi de trombofilieRadacinile vrajbei dintre Dinescu si Blandiana - Liiceanu: o nota a Securitatii, scrisorile intelectualilor si puciul USLCati romani vaccinati s-au imbolnavit ulterior de COVIDIntrarea Albaniei ii UE lasa litoralul romanesc "cu ochii-n soare"Cine este Anaser Duduianu, interlopul care i-a jefuit pe manelisti. Este dat in urmarire, dar sfideaza autoritatile pe retelele de socializare
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă