Fostul șef al securității naționale din Kazahstan a fost reținut. Suspiciuni de trădare la adresa lui Karim Massimov

1 săptămână in urmă 22

Comitetul de Securitate națională din Kazahstan au anunțat sâmbătă, 8 ianuarie, că fostul său șef Karim Massimov a fost reținut sub suspiciunea de trădare. El fusese concediat în urmă cu câteva zile pe fondul protestelor care au izbucnit în țara din Asia centrală, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Massimov a fost reținut alături de mai mulți oficiali, ale căror nume nu au fost precizate.

El este considerat un apropiat al fostului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, fiind de două ori prermier și șef al administrației prezidențiale. În vârstă de 81 de ani, Nazarbaev a fost președinte între anii 1991 și 2019, dar se crede că familia lui și-a păstrat influența în capitala Nur-Sultan care îi poartă numele.

Potrivit datelor anunțate de Ministerul de Interne, 26 de protestatari au fost uciși și 3.000 au fost reținuți, iar 18 membri ai poliției și ai gărzii naționale și-au pierdut viața în timpul confruntărilor.

Protestele de amploare din Kazahstan au izbucnit pe 2 ianuarie, din cauza creșterii prețului combustibililor. Manifestanțiile s-au extins, escaladând în capitala economică Almatî în ciocniri cu poliția și transformându-se într-o revoltă față de regimul politic. Premierul Askar Mamin a demisionat pe fondul protestelor, iar în țară a fost instituită starea de urgență până la data de 19 ianuarie.

Preşedintele Kassym-Jomart Tokayev a anunțat vineri că a autorizat forţele de securitate să deschidă focul „fără avertisment” împotriva „teroriştilor”. La solicitarea lui, o alianță militară condusă de Rusia a trimis trupe în Kazahstan.

Potrivit autorităților, ordinea a fost restabilită vineri în principalul oraș al țării.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut vineri încetarea violențelor, precizând că drepturile omului, în special drepturile la proteste pașnice și la libertatea de exprimare, trebuie să fie respectate.

Foto: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă