Fostul președinte Nicolas Sarkozy, suspectat că a făcut trafic de influență în favoarea unor oligarhi ruși

1 lună in urmă 1

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, judecat deja pentru corupţie şi trafic de influenţă pentru că și-ar fi finanțat campania electorală cu bani de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi, este vizat acum de o nouă anchetă pentru trafic de influență, dar de data aceasta pentru presupusele sale legături cu niște oligarhi ruși. 

Parchetul Naţional Financiar (PNF) din Franța a confirmat pentru AFP că a deschis o anchetă preliminară pentru trafic de influenţă vizând activităţi de consiliere în Rusia ale fostului preşedinte Nicolas Sarkozy. Procurorii au în vedere și o eventuală acuzație de spălare de bani în scop infracțional, scrie Agerpres.

Procurorii nu au precizat când au deschis această nouă anchetă, însă potrivit Mediapart, justiţia anticorupţie a început cercetările din vara anului 2020, în urma unei sesizări a serviciului de informaţii financiare Tracfin, care se întreba care sunt motivele pentru care Sarkozy este plătit de o societate de asigurări rusă, Reso Garantia, controlată de doi miliardari ruşi, Serghei şi Nikolai Sarkisov.

Cu ce se ocupă societatea Reso Garantia și câți bani a luat Sarkozy

„Justiţia încearcă să verifice dacă fostul şef de stat a acţionat numai în calitate de consultant, ceea ce ar fi perfect legal, sau a desfășurat activităţi de lobby, cu potenţial infracțional, în numele oligarhilor ruşi”, a scris site-ul de ştiri.

Contractul, în valoare de 3 milioane de euro, este încheiat în 2019 și este valabil pe mai mulţi ani. Nicolas Sarkozy ar fi primit deja o plată de 500.000 de euro în baza acestui contract, la începutul lui 2020, conform Mediapart.

Reso Garantia, fondată în 1991, este una din principalele societăţi de asigurare din Rusia, specializată în primul rând pe asigurări auto, cu peste 34.000 de agenţi în ţară şi 11 milioane de clienţi.

În 2007, asiguratorul francez AXA a încheiat un acord cu acţionarii de la Reso Garantia pentru achiziţionarea unei participaţii de 36,7% în această societate, pentru circa 810 milioane de euro.

Potrivit Mediapart, AXA este un important client al cabinetului de avocatură Realyze, co-fondat în 1987 de Nicolas Sarkozy.

Contactaţi de AGP, responsabili din anturajul fostului şef al statului și avocatul său Thierry Herzog nu au dorit să comenteze aceste informaţii.

Editor : Luana Pavaluca

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă