Fostul preşedinte al Afganistanului, Hamid Karzai, şi liderul Consiliului Superior pentru Reconcilierea Naţională au fost arestaţi la domiciliu de către talibani

1 lună in urmă 22

Fostul preşedinte al Afganistanului, Hamid Karzai (2004-2014), împreună cu liderul Consiliului Superior pentru Reconcilierea Naţională, Abdullah Abdullah, au fost reţinuţi la 26 august la domiciliu şi nu li se permite ieşirea din locuinţă, conform surselor citate de agenţia de presă afgană Khaama Press din Kabul, transmite Info Sud-Est.

Jurnaliştii afgani mai precizează că celor doi li se permit doar întâlnirile politice la domiciliu, fără posibilitatea de a ieşi în oraş.

Locuinţa fostului preşedinte al Afganistanului, Hamid Karzai, a fost ocupată de talibani imediat după preluarea controlului asupra capitalei Kabul iar acestuia din urmă i s-a permis să se mute în casa politicianului Abdullah Abdullah.

De când preşedintele Ashraf Ghani, ales în 2014 ca şef de stat, a părăsit Afganistanul, la 15 august 2021, Hamid Karzai, Abdullah Abdullah şi liderul mujaheddin Gulbuddin Hekmatyar sunt singurele figuri politice din ţară care ţin întâlniri cu talibanii, în vederea asigurării tranziţiei politice şi a constituirii unui guvern. Cei trei sunt figurile politice ale Republicii care au fost acceptate de talibani la negocierile informale de la Kabul.

Hamid Karzai a fost preşedinte al Afganistanului în perioada 2004- 2014, fiind primul lider din istoria ţării ales printr-un scrutin liber şi democratic. Abdullah Abdullah este unul dintre cei mai respectaţi lideri politici ai Afganistanului, consilier al legendarului luptător antisovietic şi antitaliban Ahmad Shah Massou, ucis în 2001. Abdullah a deţinut poziţiile de ministru de Externe (2001- 2005), de şef al guvernului de la Kabul (2014- 2020) iar după pierderea alegerilor prezidenţiale din 2020, în faţa lui Ashraf Ghani, a devenit liderul Consiliului Superior pentru Reconciliere Naţională.

sursa: Info Sud-Est

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă