Fostul premier francez François Fillon a intrat în consiliul de directori al gigantului rus petrochimic Sibur

3 săptămâni in urmă 21

Fostul premier francez François Fillon s-a alăturat recent consiliului director al gigantului rus petrochimic Sibur, potrivit listei actualizate a consiliului, consultată de Politico.

Politicianul francez conservator a candidat pentru funcția de președinte al Franței în 2017, după ce a fost premier în timpul mandatului de președinte al lui Nicolas Sarkozy. Fillon s-a alăturat companiei rusești pe 17 decembrie, ca „director independent”.

Grupul este prezidat de oligarhii ruși Leonid Michelson și Ghenadi Timcenco. Timcenco este o cunoștință mai veche a președintelui rus Vladimir Putin ale cărui activități în sectorul energiei „au fost legate direct de Putin” de către Trezoreria SUA în 2014. Chiril Șamalov, fostul ginere al lui Putin, este acționar la companie. În 2013, a cumpărat cu 100 de dolari o participație de 3,8% care era estimată la 380 de milioane de dolari, potrivit unei investigații a IStories.

La sfârșitul lui iunie, Fillon a fost nominalizat de guvernul rus în consiliul de administrație al companiei petroliere de stat Zaroubejneft și lucrează drept consultant prin firma sa Apteras.

Fillon a fost condamnat în iunie 2020 la cinci ani de închisoare într-un caz de angajări fictive care a deturnat campania sa la prezidențiale din 2017. El a făcut apel la sentință, iar Curtea de Apel de la Paris a declarat că va emite decizia în mai 2022.

Alți foști oficiali de rang înalt europeni care s-au alăturat consiliilor de conducere ale grupurilor petroliere rusești în anii recenți sunt fostul ministru de Externe austriac Karin Kneissl în iunie 2021 și fostul cancelar german Gerhard Schröder în 2017.

Editor : A.C.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă