Fostul negociator-șef pentru Brexit al UE a anunțat că va candida la președinția Franței

1 lună in urmă 31

Fostul negociator-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din Franța din 2022 din partea partidului Les Républicains și ar putea fi contracandidatul lui Emmanuel Macron, dacă va fi selectat în cadrul alegerilor preliminare ale partidului.

Barnier a spus că printre punctele programului său se numără „limitarea și ținerea sub control a imigrației” și „repunerea muncii și meritului în centrul societății noastre”. De asemenea, lupta împotriva schimbărilor climatice va fi un element al campaniei sale.

„Candidez pentru a fi un preşedinte care îi respectă pe francezi şi care să impună respect pentru Franţa. Suntem în vremuri exigente. Lumea care ne înconjoară este periculoasă, instabilă, fragilă. Ţara noastră o duce rău. Este necesară o alternanţă pentru a reconcilia, a reface întregul şi a acţiona cu adevărat”, a declarat el pentru Le Figaro joi seară.

Cu privire la situația din Afganistan, Barnier a spus că Franţa „are evident o datorie morală de a acord azil celor care au lucrat pentru ea”.

Dar „trebuie să spunem că nu vom primi pe toată lumea”, a afirmat el, repetându-şi dorinţa de a impune un „moratoriu” asupra imigraţiei pentru perioada necesară pentru a reface toate procedurile şi a se înţelege cu ţările de origine „să contribuie la controlul fluxului lor migratoriu în contrapartidă cu ajutorul nostru pentru dezvoltare”.

De asemenea, el a pledat pentru „accentuarea luptei împotriva jihadismului pretutindeni” şi pentru creşterea la „3% din PIB” a efortului bugetar în materie de apărare şi cercetare.

Intrarea sa în cursă ridică la patru numărul candidaţilor în alegerile preliminare ale LR, pe care partidul le va organiza la sfârşitul lui noiembrie.

În acest moment, sondajele arată o cursă în care favoriții pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale franceze sunt actualul președinte Emmanuel Macron și șefa extremei-drepte Marine Le Pen.

Michel Barnier a condus negocierile pentru Brexit ale UE după ce a fost deputat, senator şi a făcut parte din mai multe guverne de dreapta în Franţa în anii 1990 şi 2000, cu portofolii precum afaceri europene, externe, mediu şi agricultură. El a fost comisar european în două rânduri (1999-2004 şi 2010-2014), însărcinat cu politici regionale şi respectiv piaţa internă.

Editor : Adrian Dumitru

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă