Fostul director general al UNESCO, senegalezul Amadou Moctar Mbow, a implinit 100 de ani

1 lună in urmă 1

Fostul director general al UNESCO, senegalezul Amadou Makhtar Mbow, a implinit 100 de ani si a fost omagiat de oamenii de cultura din Africa si din intreaga lume.

Nascut la 21 martie 1921 la Dakar, Amadou Makhtar Mbow este primul african care a condus o institutie a sistemului Natiunilor Unite, Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO), din 1974 pana in 1987.

Ministru al Educatiei, Culturii, Tineretului si Sportului (1957-1958) in guvernul senegalez rezultat din Legea-cadru (care creeaza state autonome in Africa de Vest franceza, AOF), el a fost timp de opt ani un adversar al presedintelui senegalez Leopold Sedar Senghor, inainte de a deveni ministrul sau al Educatiei (1968-1970).

Amadou Makhtar Mbow "este un om al gandirii si actiunii. A reusit sa indeplineasca asteptarile mari ale contemporanilor sai pentru o lume mai justa si mai echitabila", a declarat presedintele senegalez Macky Sall, prin videoconferinta, in timpul ceremoniei transmise in direct la televiziunea publica.

Fostul presedinte al Mali si fostul sef al Comisiei Uniunii Africane, Alpha Oumar Konare, prezent la Dakar, a salutat "un mare african, un cetatean african, un cetatean al lumii".

Publicul a urmarit mesaje prin videoconferinta de la personalitati din lumea culturii si politicii, precum scriitorul nigerian si laureat al Premiului Nobel Wole Soyinka, directoarea generala a UNESCO Audrey Azoulay, presedintele Comisiei Uniunii Africane Moussa Faki Mahamat si fostul presedinte al Republicii Capului Verde, Pedro Pires.

La randul lor, vorbitorii au subliniat lupta condusa de Mbow pentru "o noua ordine mondiala de informare si comunicare, redactarea istoriei generale a Africii, circulatia bunurilor culturale in lume si dialogul culturilor".

CITESTE SI:

Anunt important pentru cei care vin din SpaniaReactia preotului de la Biserica din IOR, dupa ce lacasul a fost vandalizat: "Ar fi bine ca Patriarhia sa-si tempereze declaratiile, pentru ca intreaga "afacere" are un singur beneficiar: AUR"Inca un "revolutionar" din Bucuresti condamnat la inchisoare cu executare: "Vreau sa ma bat cu mascatii. Sa moara familia mea daca nu sparg ficatii in voi"CTP, despre controversatul medic Flavia Grosan si despre cei care o lauda: "Cum as putea eu sa numesc aceste persoane? Le-as numi maglavite"VIDEO "Puteti trezi toate simturile unui barbat". Cine sunt unguroaicele sexy care l-au cucerit pe Smiley la "Romanii au talent"

Citeste mai multe despre unesco UNESCO Siria ceremonie

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă