Forțe navale din Statele Unite, Israel și două state arabe din Golf participă la un exercițiu comun de securitate în Marea Roșie, un aparent avertisment la adresa Iranului

3 săptămâni in urmă 15

Flota a 5-a a SUA a declarat joi că exercițiul maritim multilateral de cinci zile cu Israel, Emiratele Arabe Unite și Bahrain a început miercuri și include antrenament pe mare axat pe tactici de căutare și confiscare la bordul navei de transport USS Portland.

Exercițiul vine la ceva mai mult de un an după ce Emiratele Arabe Unite și, ulterior, Bahrain au normalizat legăturile cu Ierusalimul, în ciuda criticilor puternice din partea palestinienilor cu privire la recunoașterea oficială a Israelului.

Declarația Flotei a 5-a nu a precizat unde din Marea Roșie are loc exercițiul. Marea, care e legată de Marea Mediterană prin Canalul Suez și cu Oceanul Indian prin Golful Aden, este una dintre rutele cheie de transport al petrolului din lume.

În ultimii ani, rebelii Houthi din Yemen țară care străjuiește Golful Aden, susținuți de Iran, au vizat transporturi de petrol în sudul căii navigabile. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au purtat război împotriva rebelilor Houthi din 2015, în sprijinul guvernului recunoscut internațional al Yemenului.

Rebelii Houthi sunt musulmani șiiți ca și populația majoritară din Iran și Bahrain, dar toate monarhiile petroliere din Golf sunt conduse de dinastii sunnite. Arabia Saudită și Iranul sunt rivali pentru întâietate în lumea musulmană.

“Este captivant să vedem forțele americane antrenându-se cu parteneri regionali pentru a îmbunătăți capacitățile noastre colective de securitate maritimă”, a declarat viceamiralul Brad Cooper, comandantul Flotei a 5-a, într-un comunicat.

“Colaborarea maritimă ajută la protejarea libertății de navigație și a liberului flux al comerțului, care sunt esențiale pentru securitatea și stabilitatea regională”, a spus Cooper.

Din februarie, Iranul și Israelul au fost acuzate că s-au implicat în ceea ce analiștii au numit un “război în umbră” naval, în care navele legate de fiecare din cele două țări au fost atacate în apele din jurul Golfului în schimburi de represalii.

În ultimele luni, s-a înregistrat o creștere semnificativă a manifestărilor aparente de forță din partea SUA, Israelului și țărilor din Golf, pe de o parte, și a Iranului, pe de altă parte.

La începutul acestei săptămâni, Teheranul a lansat un exercițiu naval major în Golful Oman, despre care adjunctul comandantului armatei iraniene a spus că are menirea de a “avertiza” inamicii că orice act de agresiune împotriva Iranului va atrage un răspuns zdrobitor din partea armatei”.

Luna trecută, SUA bombardiere grele B-1 au survolat regiunea, iar Israelul a găzduit un exercițiu aerian multinațional masiv, Blue Flag.

Tensiunile au fost deosebit de mari cu Iranul în ultimele luni, deoarece Iranul a blocat discuțiile indirecte cu Statele Unite la Viena cu privire la o revenire reciprocă la acordul nuclear din 2015.

Oficialii israelieni și americani au amenințat din ce în ce mai mult cu acțiuni militare împotriva programului nuclear al Iranului în cazul în care aceste negocieri, programate acum să se reia la sfârșitul lunii noiembrie, eșuează.

Associated Press, Times of Israel

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă