Focarul de covid de la școala 28 din București este cu noua tulpină din Marea Britanie

1 lună in urmă 40

Toți cei din focarul de la școala 28 au tulpina britanică, nici nu mai are rost să cheltuim bani cu secvențierea. Declarația a fost făcută de Adriana Pistol, directorul  Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul INSP. Analiza unei probe costă circa 500 de euro și este un proces laborios, a precizat Adrian Pistol.

Focarul de coronavirus înregistrat la Şcoala nr. 28 din Bucureşti este ''clar datorat'' noii tulpini din Marea Britanie, B.1.1.7, iar vineri ar urma să aibă loc o confirmare în acest sens, după finalizarea procesului de secvenţiere desfăşurat la Institutul ''Matei Balş'', a declarat, marţi, Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul INSP.

"Este clar un focar care este datorat acestei tulpini, B.1.1.7. După cum bine ştiţi, cel puţin primele patru persoane identificate au şi intrat în procesul de secvenţiere la Institutul 'Matei Balş'. Cum spuneam, este un proces laborios şi durează câteva zile bune. Nu mă aştept ca înainte de ziua de vineri să se confirme. Din punct de vedere epidemiologic, mie îmi este suficient ca să spun că toate celelalte cazuri care se află în legătură directă cu aceste persoane au aceeaşi tulpină; nici nu cred că este o necesitate să mai cheltuim bani cu secvenţierile, focarul putem să spunem că s-a creionat şi definit", a declarat Adriana Pistol într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria alături de coordonatorul campaniei de vaccinare, transmite Agerpres.

Ea a subliniat că, din datele pe care le are, niciuna dintre persoanele respective nu are o formă de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 gravă, nici măcar medie. "Deci, nu le este periclitată starea de sănătate", a adăugat Adriana Pistol.

Secvențierea pentru tulpina britanică a virusului SAR-COV-2 este un proces laborios și costisitor, costul fiind de 500 de euro, spune directorul CNSCBT din INSP, doctorul Adriana Pistol.

Nu există un număr de teste care se pot face. Se vor face atâtea cât este necesar să se facă. Necesitatea vine din felul în care persoana respectivă, tulpina care e identificată la primul PCR pe care îl face persoana respectivă. Există așa-zisele tulpini suspecte în care anumite gene care sugerează posibilitatea să fie o tulpină de tip britanic care face pe omul din laborabor să supună la secvențiere. Sigur că e un proces laborios, este un proces costisitor - din câte știu eu, costă undeva în jur de 500 de euro o secvențiere”, spune doctorul Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din INSP.

Sâmbătă, Ministerul Sănătăţii a informat că nouă persoane au fost depistate pozitiv la testul RT-PCR, acestea fiind contacţi ai unui pacient care lucrează la o şcoală din Bucureşti confirmat cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7, cu originea în Marea Britanie, care are o contagiozitate ridicată.

Persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a luat decizia ca şcoala să fie închisă, iar luni s-a realizat dezinfecţie generală. Ulterior, ancheta epidemiologică a fost extinsă şi au mai fost recoltate 11 probe.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă