Florin Cîţu, veste bună pentru români: „Vom face orice ca să nu mai închidem economia”

4 săptămâni in urmă 18

Premierul Florin Cîţu a făcut declaraţii, vineri, la evenimentul „Topul Național al firmelor private din România”.

„Antreprenorii şi IMM-urile şi cei mari împreună am trecut printr-o perioadă dificilă şi încă mai avem în faţa noastră câteva provocări. Am încercat în această perioadă, din momentul în care am preluat Ministerul Finanţelor acum doi ani de zile, să implementăm câteva lucruri şi nu credeam că o să vină această perioadă dificilă.

Am vrut să facem un statul român un partener onest, de încredere pentru mediul de afaceri. Asta a însemnat câteva lucruri simple: să plăteşti facturile la timp şi să nu schimbi prin surprindere Codul Fiscal. Am spus din primul moment că nu vom creşte taxe şi până acum m-am ţinut de cuvânt. Au fost foarte multe voci care au spus că nu se poate nici una, nici alta. Împreună am reuşit asta! Vreau să vă felicit pentru rezilienţă. Ştiu că nu a fost uşor”, a declarat Florin Cîţu.

Florin Cîţu: „România a trebuit să închidă economia în 2020. Nu vedeam soluţii. A fost complicat”

„În momentul în care România a trebuit să închidă economia în 2020, în martie, atunci a fost un moment în care am stat şi m-am gândit. Nu vedeam soluţii. A fost complicat, dar împreună am reuşit să trecem peste asta.

Acel şoc mi-a arătat că economia României poate să facă faţă, dar totuşi mi-am dat seama că dacă am repeta acea experienţă, ar însemna un cost mult prea mare pentru noi toţi.

Vom face orice ca să nu mai închidem economia. Dumnevoastră aţi răspuns foarte bine la măsurile pe care le-am luat şi astăzi România e ţara care are printre cele mai rapide reveniri ale economiei după un asemenea şoc în Uniunea Europeană, cu estimări de creştere economică îmbunătăţite în acest an. Am început cu 4% şi am ajuns la o estimare de peste 7%; cu un deficit în scădere, cu venituri mai mari la buget şi un şomaj în scădere”, a mai spus premierul interimar.

Florin Cîţu: „Am reuşit ceea nu spera nimeni. Am reuşit să convingem agenţiile de rating să schimbe perspectiva României”

„Toate aceste le-am făcut pentru că împreună am comunicat. Noi ne-am ţinut de partea noastră – nu am crescut taxe, nu v-am luat prin surprindere, am plătit facturile la timp, iar dumnevoastră aţi putut să vă continuaţi activitatea în acest mediu dificil.

Mai mult, am reuşit ceea nu spera nimeni. Am reuşit să convingem agenţiile de rating Moody’s şi Standard and Poor’s, care ştiţi cât de scrupuloase sunt la orice, să schimbe perspectiva României de la negativ la stabil.

Noi toţi am reuşit în această perioadă că ceea ce facem, nu numai că facem bine pentru acest moment, dar facem bine pentru viitor. Vă felicit că aţi avut încredere în măsurile pe care le-am luat în această perioadă.

E adevărat că, pe lângă şocul pandemiei şi acestă criză în sănătate, au apărut şi alte şocuri negative, în special preţurile la materiale de construcţii, o problemă pe care am rezolvat-o penru foarte multe companii printr-o OUG astă vară.

Şi preţul pentru energie electrică şi gaze, un şoc cu care se confruntă întreaga Uniune Europeană”, a mai precizat Florin Cîţu.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă