Florin Cîțu: Sper ca până duminică să avem un nume de premier

3 săptămâni in urmă 15

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a afirmat miercuri, 10 noiembrie, după negocierile cu PSD şi UDMR privind programul de guvernare, că liberalii vor avansa o propunere de premier la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, fără să nominalizeze, și s-a declarat încrezător că noul Guvern va fi votat în Parlament săptămâna viitoare.

Întrebat la sediul PNL din Kiseleff dacă până duminică va exista o propunere de premier, Florin Cîțu a răspuns că „sper că da” și a adăugat că „ar fi ideal și sper să se întâmple așa ceva”, cu referire la votarea în Parlament, săptămâna viitoare, a noului Executiv.

Referitor la cine va fi premier, Florin Cîţu a evitat să avanseze un nume, dar a precizat că președintele Iohannis va avea o propunere, după consultările dintre PNL, PSD și UDMR. „Vom găsi o soluţie între noi şi vom merge la consultări”, a precizat premierul demis.

Două luni de criză politică

Criza guvernamentală a început pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul USR al justiţiei, Stelian Ion, pentru că acesta ar fi refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny. Drept urmare, pe 7 septembrie, vicepremierul Dan Barna şi cei cinci miniştri USR-PLUS și-au depus demisiile la Guvern.

Pe 5 octombrie, Guvernul Cîțu a căzut la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD și susținută de USR și AUR. Guvernul Cîțu a fost demis prin votul Parlamentului la mai puțin de 11 luni de la învestire.

Pe 11 octombrie, Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Dacian Cioloș, dar Guvernul propus de USR a picat votul din Parlament.

Președintele l-a desemnat apoi premier pe Nicolae Ciucă, dar acesta a anunțat pe 1 noiembrie că îşi va depune mandatul, în contextul în care nu și-a asigurat o susținere parlamentară pentru un guvern minoritar PNL – UDMR, iar șansele ca guvernul său să treacă de Parlament erau minime.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă