Florin Cîţu se alătură preşedintelui Iohannis şi îl critică pe Stelian Ion pe tema desfiinţării SIIJ: „Este rolul ministrului să împingă de la spate aceste proiecte”

2 luni in urmă 27

Florin Cîţu a susţinut joi o conferinţă de presă, la sfârşitul şedinţei de guvern, în care s-a poziţionat de partea preşedintelui Iohannis în problema blocajului din coaliţie privind desfiinţarea SIIJ, susţinând că responsabilitatea este a ministrului Stelian Ion.

„Sunt de acord cu domnul președinte cam cu totul. Avem așteptări de la miniștri. Este rolul ministrului Justiției să vină să împingă aceste proiecte de la spate”, a spus Cîţu.

Președintele Klaus Iohannis l-a criticat, miercuri, pe ministrul Justiției Stelian Ion și i-a reproșat întârzierea în modificarea legilor justiției și eșecul discuțiilor referitoare la desființarea SIIJ.

„Având în vedere de unde am pornit, pot să spun da, coaliția funcționează, dar nu funcționează perfect. Sunt multe lucruri care nu funcționează. Bunăoară, SIIJ nu a fost desființat. Chit că toată lumea s-a lăudat că așa va face, dar ministrul Justiției nu a găsit încă calea potrivită.

Nici nu există un proiect acceptat în coaliție și sunt și eu nemulțumit de aceste lucruri. Sunt și alte și alte reforme care au fost promise și deocamdată auzim că se întâlnesc și discută. Este mult de lucru, dar această formă eu sunt convins că poate să funcționeze.”, a declarat Klaus Iohannis într-o conferință de presă care a avut loc la Parcul Național Comana.

Stelian Ion a reacționat spunând că atât desființarea definitivă a SIIJ, cât și repararea legilor justiției ar fi fost deja realizate dacă toți partenerii din coaliție ar fi respectat programul de guvernare și ar fi pus preț pe opiniile instituțiilor internaționale. El i-a transmis președintelui „rugămintea” de a se implica în depășirea acestui blocaj.

Stelian Ion: „Blocajul vine din Coaliţie şi din Parlament, nu de la Ministerul Justiţiei”

Stelian Ion a mai spus că până în septembrie ar trebui finalizate negocierile, dar „ar fi de ajutor ca acestea să nu se îndepărteze de programul de guvernare”.

„Negocierile nu se vor încheia oricum: USR PLUS nu va accepta cosmetizări ale legislației fără modificări de substanță și va insista asupra promovării liniilor apreciate deja inclusiv de organismele internaționale (Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, GRECO).

Realitatea este evidentă pentru toată lumea și nu poate fi ignorată. Blocajul vine din coaliție și Parlament, nu de la Ministerul Justiției.

Astăzi, președintele a transmis semnalul că este nemulțumit de aceste tergiversări, așa cum sunt și eu nemulțumit de atâta vreme. Îi transmit președintelui rugămintea de a se implica în depășirea acestui blocaj, din care putem ieși doar dacă toți respectăm programul de guvernare și recomandările instituțiilor europene.

Nu trebuie să uităm că SIIJ a avut și rolul de a slăbi lupta anticorupție, ceea ce nu mai trebuie acceptat. DNA și DIICOT trebuie să funcționeze cu competențe complete și fără să fie exercitate presiuni asupra procurorilor. De asemenea, trebuie ca procurorii-șefi care le conduc să aibă atribuții și autoritate depline”, a transmis ministrul Justiției.

Citeşte şi: Un nou candidat la preşedinţia USR-PLUS îi provoacă pe Barna şi Cioloş: „E inadmisibil să fim atât de jos.”

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă