Florin Cîțu: Prin România Educată, vom digitaliza întreg sistemul de învățământ

2 săptămâni in urmă 16

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/09/WhatsApp-Image-2021-09-27-at-20.49.20.jpeg
Klaus Iohannis, Florin Cîțu, Ursula von der LeyenKlaus Iohannis, Florin Cîțu, Ursula von der Leyen
„Prin România Educată, vom digitaliza întreg sistemul de învățământ”, a declarat premierul Florin Cîțu despre proiectul prezidențial „România Educată”, în cadrul conferinței de presă, luni seara, pentru aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). La conferința comună au fost prezenți președintele Klaus Iohannis și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Conferința a avut loc după aprobarea formală a PNRR al României, un proiect cu fonduri europene pentru reforme în valoare de 29.2 miliarde de euro.

Florin Cîțu a mai spus că prin acest proiect „vom îmbunătăți educația timpurie, vom reduce abandonul școlar”. De asemenea, premierul a subliniat că „vom îmbunătăți învățământul dual”.

Declarația premierului Florin Cîțu în cadrul conferinței de presă comună:

„România Educată”, un proiect la care atât președintele, cât și eu, ținem foarte mult – va beneficia de finanțare prin PNRR. Este un proiect prin care vom îmbunătăți educația timpurie, vom reduce abandonul școlar, vom îmbunătăți învățământul dual și, foarte important, vom digitaliza întreg sistemul de învățământ”.

Deja termenul asumat prin Memorandum de către Guvern, de adoptare până pe 10 septembrie a unei hotărâri de guvern cu privire la programul de implementare „Romania Educata”, a fost încălcat cu cel puțin 17 zile. Peste 150 de ONG-uri au solicitat dezbatere reala pentru programul prezidențial, așa că ministrul Educației a anunțat că termenul va fi prelungit.

  • Vezi mai jos, in articol, ce prevede PNRR pe digitalizarea educației

Florin Cîțu a mai declarat astăzi, în legătură cu lipsa avizului de la Consiliul Economic și Social pentru aprobarea proiectului România Educată următoarele: „Ministerul Educației se va asigura că va veni cat mai repede, știu că vă era nevoie de avizul CES. Sunt sigur că va rezolva Ministerul Educației ca să se respecte termenul.Mâine la Consiliul tripartit sper să avem și varianta finală”.

Despre școli, prim-ministrul a precizat că „avem deja toate măsurile care să iau de la șase la mine, deja să știu măsurile, nu avem ce să implementăm până la șase la mine”.

Ministrul Educației a mai anunțat că noua lege a Educației, bazată pe proiectul prezidențial „România Educată”, a fost amânată pentru anul viitor. Acesta a spus la data de 10 septembrie, că termenul până la care Guvernul trebuie să prezinte un proiect de lege este 31 decembrie 2021, iar până pe 31 mai 2022 vor fi consultări.

Proiectul de strategie pentru digitalizarea educației, a fost redus de la aproape 100 de pagini la un subcapitol de 4 pagini și jumătate în proiectul “România Educată”. Principalele prevederi sunt dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor și profesorilor, includerea educației digitale în formarea inițială și continuă a cadrelor didactice, consolidarea infrastructurii și elemente precum securitatea cibernetică.

Lipsa unei reforme a carierei didactice și a formării profesionale continue din PNRR, a fost remarcată de Camera de Comerț Americană în România, AmCham. În viziunea AmCham, prioritățile de reformă și investiții în sistemul de educație sunt: 

  1. Investițiile în infrastructura școlară
  2. Investițiile în formarea profesională a cadrelor didactice 
  3. Investițiile în digitalizarea sistemului de educație
  4. Adecvarea intervențiilor în educație la specificul și nevoile comunităților locale
  5. Profesionalizarea managementului școlar
  6. Investiții în sistemul de educație timpurie.

Articolul Florin Cîțu: Prin România Educată, vom digitaliza întreg sistemul de învățământ apare prima dată în Edupedu.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă