Florin Cîțu: PNL și PSD vor merge cu o propunere de premier la Cotroceni

2 săptămâni in urmă 14


Președintele PNL Florin Cîţu a declarat marți, 16 noiembrie, că va fi o singură propunere comună de premier din partea coaliţiei PNL-PSD-UDMR. „Nu o să mergem fiecare partid cu o variantă de premier”, a afirmat Florin Cîțu după negocierile de la Parlament.


„Domnul președinte (n. red. - Klaus Iohannis) are atribuțiile de a desemna premierul. PNL va veni cu o variantă. Împreună cu cei de la PSD trebuie să găsim această variantă și mergem împreună. Este un premier al coaliției, nu va merge Partidul Național Liberal cu un premier la Cotroceni”, a afirmat Florin Cîțu.


„Bineînțeles că asta este soluția cu care vom merge. Nu o să mergem fiecare partid cu o variantă de premier, că atunci nu are sens să mai facem coaliție”, a adăugat premierul demis.


Acesta a precizat că PNL doreşte să dea primul premierul, dacă va fi o rotaţie a partidelor privind funcţia de şef al Guvernului.


Ședință decisivă în PNL, în această seară


Conducerea Partidului Național Liberal a stabilit ca astăzi, la ora 19.00, să aibă loc o ședință a Biroului Executiv (BEx) al PNL, în urma căreia se va stabili numele de premier propus, au declarat, luni seară, 15 noiembrie, surse liberale pentru Libertatea.


Ședința va avea loc în format online. Decizia vine după întâlnirea de luni seară, de la Palatul Victoria, dintre președintele PNL, Florin Cîțu, președintele PSD, Marcel Ciolacu, și liderul UDMR, Kelemen Hunor. Singura necunoscută în acest moment, după 6 zile de negocieri între cele trei partide, este numele premierului.


Cel mai probabil, la finalul acestei săptămâni se va merge la Cotroceni cu varianta de premier propusă, iar președintele Klaus Iohannis va desemna noul prim-ministru.


Două luni și jumătate de criză politică


Criza guvernamentală a început pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul USR al justiţiei, Stelian Ion, pentru că acesta ar fi refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny. Drept urmare, pe 7 septembrie, vicepremierul Dan Barna şi cei cinci miniştri USR-PLUS și-au depus demisiile la Guvern.


Pe 5 octombrie, Guvernul Cîțu a căzut la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD și susținută de USR și AUR. Guvernul Cîțu a fost demis prin votul Parlamentului la mai puțin de 11 luni de la învestire.


Pe 11 octombrie, Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Dacian Cioloș, dar guvernul propus de USR a picat votul din Parlament.


Președintele l-a desemnat apoi premier pe Nicolae Ciucă, dar acesta a anunțat pe 1 noiembrie că îşi va depune mandatul, în contextul în care nu și-a asigurat o susținere parlamentară pentru un guvern minoritar PNL - UDMR, iar șansele ca guvernul său să treacă de Parlament erau minime.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă