Florin Cîțu le răspunde magistraților în disputa privind clasarea dosarului ”10 august”: ”Actul justiției este un serviciu public”

1 lună in urmă 2

 Inquam / Octav GaneaFlorin Cîțu. Foto: Inquam / Octav Ganea

Florin Cîțu a declarat, miercuri seară, că actul de justiţie este un serviciu public, iar cei care iau decizii în acest domeniu trebuie să răspundă faţă de cetăţeni. Premierul a răspuns astfel criticilor magistraților care și-au arătat nemulțumirea față de reacțiile unor politicieni după decizia de clasare a dosarului violențelor de la protestul Diasporei din 10 august. 

MIERCURI, 03 MARTIE 2021, 21:41

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina Chirtoc

Cîțu a adăugat că este de acord că, într-o țară democrată, Executivul nu trebuie să intervină într-o decizie judecătorească, dar a preciat că este ”dezamăgit” ca persoană de verdictul respectiv.
”În primul rând, într-o ţară democrată, puterea executivă nu intervine în actul de justiţie. Să fie foarte clar, aici nu fac rabat la aşa ceva. În acelaşi timp, actul de justiţie este un serviciu public şi el este judecat sau încrederea în justiţie este judecată în funcţie de decizii. Ca persoană, sunt dezamăgit, pentru că am fost acolo şi ştiu ce s-a întâmplat, dar, repet, cei care trebuie să răspundă în faţa societăţii, în faţa românilor şi de acest caz, dar de cazuri în general, sunt cei care au luat decizia”, a spus Premierul la un post TV. 

Șeful guvernului a subliniat că ”justiţia este cea care trebuie să răspundă.”
”Nu Guvernul a luat decizia, nu a fost implicat Guvernul. Eu mi-am exprimat opinia înainte de a fi în acest guvern, dar, repet, trebuie să ne aducem aminte că justiţia este şi un serviciu public şi se face pentru cetăţeni justiţia în România şi, dacă cetăţenii sunt nemulţumiţi de actul justiţiei, ar trebui să spună acest lucru şi cei care ar trebui să răspundă în faţa cetăţenilor sunt cei care decid în actul justiţiei”, a adăugat Cîțu. 

Declarația vine în contextul care, miercuri, atât Tribunalul București, cât și CSM au criticat dur reacțiile politicienilor la decizia de clasare a dosarului ”10 august”, spunând că sunt un atac la independența justiției. 

Citește și: ”PROTEST la Tribunalul București față de clasarea definitivă a dosarului 10 August. Mesajul protestatarilor: „Ruşine, Justiţia Română! Ne vedem la CEDO” - VIDEO”

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă