Florin Cîţu: „Este nevoie de reformă. Pierderile companiilor de stat sunt mai mari decât investiţiile bugetate în acest an”

1 lună in urmă 1

Premierul Florin Cîţu anunţă pentru anul acesta o reformă generală în tot aparatul public, precum şi restructurarea companiilor de stat, care au pierderi de 30 de ani.

Florin Cîţu susţine că este nevoie de reformă, după ce cheltuielile de personal din sistemul public s-au dublat în ultimii patru ani.

„În sectorul public, salariile au crescut, anul trecut, în medie cu 8% (în unele sectoare cu 25%), în timp ce în restul Europei cu doar 3%. Salariile au fost plătite la timp, sporurile (multe fară sens) la fel. Costul cu cheltuielile de personal, în România reprezintă aproximativ 12% din PIB ( media UE este de 10% din PIB). Acest cost s-a dublat în 4 ani de zile (perioada 2017-2020)”, scrie Florin Cîţu pe Facebook.

Florin Cîţu adaugă: „Anul acesta, toate estimările arată că, în sectorul privat, salariile rămân în majoritatatea cazurilor neschimbate. Suntem încă în perioadă de criză. La începutul anului am luat decizia de a menține și veniturile din sectorul public la nivelul lunii decembrie 2020”.

Nu mai putem continua așa. Este nevoie de reformă. Reformă în tot aparatul public și în companiile de stat. Reforma sistemului de pensii. Reforma sistemului de salarizare. Reforma ANAF. Restructurarea companiilor de stat care au pierderi de 30 de ani. Arieratele companiilor de stat au ajuns la 63 miliarde lei (în jur de 53 miliarde lei din 2014, la care se adaugă dobânzi și penalități). Vreau să țineți minte acest număr. Pierderile companiilor de stat sunt mai mari decât investițiile bugetate în acest an.

Florin Cîţu:

„Asta au făcut socialiștii din economia României în ultimii 30 de ani. Au falimentat companiile de stat și au acumulat pierderi. Sper că acum este clar de ce este nevoie de reformă din temelii pentru a putea face investiţii! Ajunge! Așa nu se mai poate!”, precizează Florin Cîţu.

Premierul mai spune că, în 2020, România a fost lovită de cea mai mare criză din ultima sută de ani. „Am luat cele mai bune măsuri și am reușit, așa cum am promis, să evităm recesiunea tehnică. 1,4 milioane de români din sectorul privat au intrat în șomaj tehnic. Nu a fost niciun protest. Aceștia au înțeles situația dificilă prin care trece economia globală. Împreună am reușit să avem cea mai mare creștere economica din UE, în trimestrul IV, și astfel ne-am asigurat că romanii care au stat acasă au avut un loc de muncă la care să se întoarcă”, a mai scris premierul.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă