Florin Cîțu, după moțiunea de cenzură USR PLUS – AUR: Această alianță este tristă

1 lună in urmă 23

Premierul Florin Cîțu a declarat sâmbătă, înainte de a participa la ședința PNL Timiș, după depunerea moțiunii de cenzură de către USR PLUS – AUR, că „nu poți lăsa țara acum fără guvern. Asta arată că ești iresponsabil și că nu ai maturitate politică”

Vicepremierul Dan Barna și Dacian Cioloș, copreședintele USR PLUS, au anunțat vineri seară depunerea la Parlament a moțiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de premierul Florin Cîțu. Moțiunea de cenzură, denumită „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”, a fost semnată de 122 de parlamentari și a venit după ce ședința coaliției s-a încheiat cu un eșec.

„Am crezut că nu se va mai întâmpla în România să fie un al doilea Dragnea. Se pare că avem, asta este. Dar această alianță USR – AUR este tristă, iar colegii de la USR vor trebui să se gândească singuri ce înseamnă asta pentru ei ca oameni. Să legitimezi un partid cum este AUR este o chestie de morală, de onoare”, a declarat premierul Florin Cîțu, sâmbătă dimineață, aflat într-o vizită de lucru în județul Timiș.

„Când te uiți în oglindă și spui că ai stat lângă cei de la AUR care au un comportament îngrozitor împotriva românilor, aici este o decizie sau o analiză pe care trebuie să o facă singuri”, a adăugat șeful Executivului.

În continuare, eu cred că singura soluție pentru România este această coaliție. Îi aștept să se întoarcă, să vină la masă, chiar și după ce au depus moțiunea, să discutăm, să găsim soluții. Cel mai simplu era să vină cu un ministru al Justiției. Așa se rezolva cel mai ușor această criză. Au ales calea extremă și, din păcate, una tristă pentru România, să dai legitimitate unui partid extremist, așa cum este AUR.

Premierul Florin Cîțu:

Întrebat dacă va remania miniștrii USR PLUS, Cîțu a replicat că „înțeleg că își vor da demisia”, iar în acest caz „guvernăm interimar, mergem mai departe”.

Cîțu, despre Orban: „Fiecare răspunde în fața propriei conștiințe”

Întrebat dacă președintele PNL Ludovic Orban a trădat prin convocarea Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului chiar în aceeași zi cu depunerea moțiunii USR PLUS – AUR, premierul a răspuns că acest lucru „este bizar”.

„Este o acțiune bizară. Nu știu dacă este trădare, dar este bizar ca președintele PNL să facă tot ce este posibil ca moțiunea USR – AUR, vă dați seama!, să fie dezbătută. Fiecare răspunde în fața propriei conștiințe. Dacă asta este decizia pe care a luat-o domnul președinte, trebuie să trăiască cu ea”.

Regulamentul activităţilor comune ale Senatului și Camerei Deputaţilor prevede că o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de minimum o pătrime din numărul deputaţilor şi senatorilor, se prezintă birourilor permanente, iar președintele Camerei Deputaților, în acest caz Ludovic Orban, trebuie să o comunice Guvernului în ziua în care aceasta a fost depusă.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă