Florin Cîţu, după ce Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ pentru buget: Un consiliu politic, fără vreun fel de răspundere pentru vot

1 lună in urmă 1

Premierul Florin Cîțu a declarat joi că avizul Consiliului Fiscal este unul al „profesioniștilor”, în timp ce Consiliul Economic și Social (CES) este „un consiliu politic, cu membri plătiți din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor”. CES a dat aviz negativ pentru buget.

„Consilul Fiscal consideră că România are, în acest an, un buget credibil care menține în plan principal investițiile. Acesta este avizul profesioniștilor.

Astăzi, însă, bugetul a fost și la Consiliul Economic și Social pentru avizare. Un consiliu politic, cu membri plătiți din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor. Trebuie să știți și acest adevăr.

Cum credeți că o să fie avizul acestui consiliu politic? Vreau să comparați avizul de azi cu avizele date bugetelor care au distrus România în perioada 2017-2019”, a scris Cîțu pe Facebook.

Consiliul Economic şi Social a dat aviz negativ pentru proiectul de buget, avizul pe proiectul de ordonanţă de urgență trimis de Guvernul României privind măsurile de austeritate este, de asemenea, negativ, a scris economica.net.

Consiliul Fiscal, un organism independent cu rol de organism consultativ, condus de Daniel Dăianu, prognozează pentru acest an o creștere economică între 4% și 5% din PIB, în concordanță cu cea din proiectul bugetului, dar atrage atenția că e nevoie de o reformă a cheltuielilor bugetare.

Instituiția arată că ponderea cheltuielilor cu salariile, pensiile și asistența socială a ajuns la 94,3% din veniturile bugetului de stat, calificând-o drept nesustenabilă. În același timp, Consiliul Fiscal susține că e nevoie și de creșterea veniturilor la buget prin mai multe măsuri, printre care și ”optimizarea ratelor de impozitare/taxare”.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă