Florin Cîțu dă de înțeles că Voiculescu a mințit: „Avem confirmarea că nu există un grup de lucru la Ministerul Sănătății care să investigheze”

4 săptămâni in urmă 13

Florin Cîțu dă de înțeles că Voiculescu a mințit: „Avem confirmarea că nu există un grup de lucru la Ministerul Sănătății care să investigheze”

Premierul Florin Cîțu a dat de înțeles, referitor la declarațiile lui Vlad Voiculescu legate de investigațiile pornite în Ministerul Sănătății, că acesta nu a spus adevărul.

Cîțu a fost întrebat dacă va trimite Corpul de control la Ministerul Sănătății sau dacă va face verificări suplimentare, în contextul declarațiilor lui Vlad Voiculescu legate de neconcordanțe cu privire la cele două platforme în care sunt înregistrate decesele persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2.

„I-am cerut ieri lui Andrei Baciu, în urma informațiilor apărute în presă, să îmi spună dacă există la nivelul Ministerului Sănătății un grup de lucru. Azi avem confirmarea că acest grup de lucru nu există. Vom face un grup de lucru care să investigheze, vom urmări toată procedura. Concluziile trebuie prezentate în Guvern și apoi public”, a spus Florin Cîțu.

Întrebat, ulterior, cum comentează noile declarații ale lui Voiculescu (n.r. Cu stupoare ne-am dat seama, aproape în fiecare săptămână, că ceva este greşit: fie că indicatorii erau greşiţi, au fost mermeliţi în anumită perioadă ca să dea mai bine, fie mai târziu am văzut că inclusiv numărul de decese nu pare să fie raportat corect), premierul a spus: „Nu comentez așa ceva.”

Voiculescu, explicații despre raportările eronate ale deceselor COVID

Ați vorbit despre o investigație începută la MS legată de diferențele de cifre reale și raportate în privința deceselor COVID. Despre câte cazuri ar fi vorba?

Voiculescu: Nu putem ști acest lucru încă. Vorbim de o metodologie care e imperfectă. Pot spune acest lucru ca pe o certitudine. E o diferență a cărei amplitudine nu o cunoaștem. E o investigație pe care am început-o în urmă cu câteva zile. Verificând în cele două platforme unde se raportează există, într-adevăr, o diferență. Diferența e semnificativă. Vorbim de un lucru pe care le-am constatat în urmă cu câteva zile.

 CTP: De ce ați făcut publică această informație. Ați spus că nu e exclus să fie mii de oameni morți ascunși.

Voiculescu: Nu e vorba de morți ascunși. Tocmai de aceea am încercat să mă exprim cât mai clar. E vorba de metodologie. E o subraportare, nu schimbă realitatea.

CTP: De unde această siguranță?

Voiculescu: Am observat că în ambele platforme există o raportare. Avem o platformă unde raportează spitalele și o alta unde raportează toate entitățile. Nu am discutat cu Ministerul Sănătății și DSP urile, nu am apucat. În aceste zile au fost multe lucruri care s-au întâmplat. Au fost multe discuții, s-a încercat verificarea problemei, apoi s-a format un grup de lucru.

Ați spus că e o diferență dintre cele două platforme. Care e cifra?

Voiculescu: Datele nu sunt certe.

 Și de ce le faceți publice?

Voiculescu: Ce e cert e că există o diferență și nu e exclus să fie de ordinul miilor.

Ați luat în considerare posibilitatea ca dvs să greșiți, să nu fie așa și să nu fi văzut un lucru corect?

Voiculescu: Ați dat un exemplu cu formule matematice. Nu am nicio îndoială că o diferență există.

Vă dați seama ce a creat în opinia publică declarația dvs de astăzi?

Voiculescu: Am urmărit, da. Ceea ce am auzit spunându-se de către unele partide politice a fost mesajul pe dos. Metodologia trebuie revizuită.

CTP. Afirmația că e vorba de mii de morți care nu au fost înregistrați.

Voiculescu: Nu e vorba de asta. Oamenii au fost înregistrați. Vorbim de o statistică la nivel național care e posibil să nu fie cea reală.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă