Florin Cîțu: Certificatul verde ar trebui să arate așa cum l-am făcut eu. Surse G4media.ro: Accesul la muncă nu va fi condiționat de acest document

3 săptămâni in urmă 43

Proiectul certificatului verde trebuie să respecte prevederile constituţionale și să îndeplinească alte două condiții – să mențină economia deschisă și să încurajeze vaccinarea, a declarat, joi, liderul PNL, Florin Cîțu, care însă a evitat să spună dacă este de acord ca documentul să nu fie obligatoriu la locul de muncă.

Declarațiile fostului premier vin în contextul în care liderii coaliției s-ar fi înțeles, miercuri seară, să adopte proiectul legii Certificatului Electronic COVID până la finalul anului, dar să elimine prevederea care ar fi condiționat accesul la job de prezentarea acestui document.

„Eu ieri am spus că avem o variantă, am trimis-o către specialiştii jurişti, să vadă dacă este constituţională şi să meargă mai departe. Nu știm încă, nu avem o concluzie. Înţeleg că se tot discută. Eu nu pot să discut pe ceva ce nu avem. Orice măsură luăm, trebuie să aibă o motivaţie şi trebuie să ne gândim la impact. Uitaţi-vă la măsurile pe care le-am luat pentru economie, se văd rezultatele acum. Aşa şi pentru sănătate, trebuie să fie măsuri care să fie legale, constituţionale, dar care să aibă şi un rezultat”, a afirmat președintele PNL, într-o declarație la Palatul Parlamentului.

Întrebat în mod repetat de reporteri dacă este de acord ca cu eliminarea obligativității prezentării certificatului COVID la locul de muncă, Florin Cîţu nu a oferit un răspuns clar.

„Vă spun că astăzi există certificatul verde în România, el se foloseşte la mall, la restaurante. Este o ordonanţă pe care am dat-o şi rolul acesteia a fost de a stimula campania de vaccinare, a motiva oamenii să se vaccineze şi de a rămâne economia deschisă. Vom vedea dacă există o modalitate de îmbunătăţire a ceea ce avem acum. Aşteptăm varianta de la Guvern şi apoi vom putea să discutăm pe ea”, a spus liderul PNL.

Florin Cîțu a fost întrebat și cum ar trebui să arate acest proiect al certificatului verde.

„Din punctul meu de vedere, trebuie să arate aşa cum l-am făcut eu. Ceea ce noi am discutat atunci este ceea ce cred eu. Dacă cineva vine cu argumente şi un alt proiect care este mai bun, o să mergem să-l votăm. Eu v-am spus doar că, din punctul meu de vedere, Certificatul Verde trebuie să aibă două condiţii, să menţină economia deschisă şi să susţină campania de vaccinare. Aşteptăm variantele. Nu putem să discutăm când nu avem”, a fost răspunsul oferit de șeful Senatului.

Miercuri seară, liderii PSD, PNL și UDMR au decis ca proiectul certificatului verde să fie adoptat până la finalul acestui an. Potrivit informațiilor Libertatea, partidul condus de Marcel Ciolacu și cel condus de Florin Cîțu au discutat ca acest lucru să se întâmple în perioada cuprinsă între Crăciun și Revelion, prin procedură de urgență, în Parlament.

În ultimele zile, adoptarea proiectului certificatului electronic COVID a generat tensiuni în coaliția de guvernare. Pe fondul acestor tensiuni, liderii celor trei partide au convenit, tot miercuri seară, să elimine din proiectul legii obligativitatea prezentării la job a acestui document, în condiţiile în care această condiţionare era exact scopul acestui act normativ menit, practic, să-i determine pe români să se vaccineze pentru a nu rămâne, într-un final, fără loc de muncă.

Informaţia a fost confirmată pentru G4Media.ro de președintele PSD, Marcel Ciolacu. „Eu nu am susţinut aşa ceva. Nici nu trecea de CCR. Certificatul pentru mine nu a fost un scop, este un mijloc”, a afirmat liderul social-democrat.

Decizia ca certificatul verde să nu mai fie obligatoriu la serviciu ar fi venit după o întâlnire, la Cotroceni, a liderilor coaliției cu președintele Klaus Iohannis, dar și în contextul protestului organizat de AUR marți, în fața sediului Legislativului.

Proiectul de lege asumat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prevedea solicitarea documentului atât angajaților de la privat, cât și de la stat, la locul de muncă, precum și acordarea a 15 vouchere de testare, decontate de stat, pentru cei nevaccinați. Certificatul ar urma să fie introdus în momentul înregistrării unei creşteri susţinute de trei săptămâni consecutive a numărului de cazuri, iar renunţarea la el se va face după ce trendul devine descendent, iar incidenţa cumulată scade sub 1.

Potrivit informațiilor G4Media, Marcel Ciolacu l-ar fi chemat, miercuri seară, pe Alexandru Rafila la sediul PSD pentru a-și modifica proiectul de lege, însă oficialul guvernamental nu ar fi de acord cu noua versiune.

De altfel, Alexandru Rafila ia în calcul varianta demisiei din fruntea Ministerului Sănătății, în contextul tergiversării adoptării certificatului verde COVID, au declarat surse social-democrate pentru Libertatea, marți, 21 decembrie. Rafila a confirmat informația pentru spotmedia.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă