Florin Cîțu, anunț despre pensiile speciale: „Vor dispărea cu reforma sistemului de pensii”

1 lună in urmă 2

Florin Cîțu, premierul României, a declarat, joi seara, că pensiile speciale vor dispărea odată cu reforma sistemului de pensii, când toate pensiile vor fi bazate pe contributivitate. Premierul a mai spus la Digi24 că este necesară o reformă a întregului sistem de pensii. Precizările vin în contextul în care Parlamentul a votat în această săptămână eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

„Eu cred că vom rezolva problema pensiilor speciale atunci când vom implementa și această reformă a pensiilor. Așa cum am spus, și avem și în programul de guvernare, pensii bazate pe contributivitate- mergem în această direcție. Și atunci vom rezolva această problemă a celor două Românii: una în care unii sunt speciali, și alta în care alții nu sunt speciali. Dar Guvernul nu are o decizie, totul este în Parlament. (…) Este nevoie de o reformă a întregului sistem de pensii, pentru că noi avem o problemă pe care o au şi multe ţări dezvoltate – problema demografică. În 15 ani de zile, deficitul va creşte, iar cei care vor lucra nu vor mai putea să plătească pentru cei care vor ieşi la pensie, între care voi şi şi eu. I trebuie să gândim de astăzi un mod de a rezolva această problemă.”, a explicat Florin Cîțu, joi, la Digi24.

Legat de pensiile militarilor, premierul a spus că în acest caz este o „altă discuție”,pentru că militarii au pensii de serviciu și există o anumită contributivitate.

„Să știți că și ei plătesc contribuții, doar că este o lege separată și vom discuta în parte. Ele sunt separate de acest sistem”, a adăugat premierul.

Întrebat când vor dispărea pensiile speciale, acesta a spus că: „Ele vor dispărea cu reforma sistemului de pensii în care vom trece toate pensiile pe contributivitate”.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat, miercuri, legea care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

De asemenea, premierul a făcut precizări legate de sporurile acordate angajaților din sectorul public.

„Nu e vorba numai de sporuri aici, este vorba de o cheltuială de personal care este nesustenabilă. Şi am spus că în ultimii patru ani, cheltuielile de personal în buget au crescut, s-au dublat la 53-54 de miliarde, la 100 miliarde lei din care aproape 30 la sută reprezintă doar sporuri. Discuţia nu este dacă trebuie să existe sporuri sau nu trebuie să existe sporuri. Este nevoie de a lega dinamica veniturilor şi sectorul bugetar de o performanţă. Şi am pus această întrebare public, dacă românii au simţit că în ultimii 4 ani de zile performanţa aparatului bugetar s-a dublat. Dacă este aşa, mergem mai departe, nu este nicio problemă. Dar eu nu cred că este aşa, din ce am văzut până acum.”, a mai spus Florin Cîţu.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă