Florin Cîţu: "Am trimis demisiile miniştrilor USR PLUS şi propunerile de interimari la Palatul Cotroceni"

1 lună in urmă 271

Premierul Florin Cîţu a anunţat miercuri dimineaţă că a trimis demisiile miniştrilor USR PLUS şi propunerile de interimari la Palatul Cotroceni.

 "Am trimis demisiile miniştrilor USR PLUS şi propunerile de interimari la Palatul Cotroceni"

Mediafax Foto

Cîţu a confirmat miercuri că a trimis la Preşedinţie demisiile depuse cu o zi în urmă de miniştrii USR PLUS. Demisiile şi interimatele devin efective după ce preşedintele Klaus Iohannis semnează decretele în acest sens, care apoi sunt publicate în Monitorul Oficial. Co-preşedintele USR Dan Barna a declarat, marţi după-amiază, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că acesta i-a spus că demisiile miniştrilor USR PLUS nu ajunseseră la Palatul Cotroceni până la momentul întâlnirii lor, dar că atunci când vor veni, le va accepta. Întrebat dacă a discutat cu premierul Florin Cîţu, Barna a afirmat că i-a dat acestuia un mesaj luni seară, dar nu a primit răspuns.

Co-preşedintele USR PLUS a explicat şi de ce nu demisionează prefecţii şi secretarii de stat. “Secretarii de stat şi prefecţii nu sunt votaţi de Parlament. Este dreptul şi atributul premierului să decidă cum îşi structurează cabinetul. Miniştrii, cei care au fost votaţi de Parlament şi care constituie structura politică a cabinetului, şi-au înaintat demisiile tocmai pentru că am spus că vom mergem până la capăt şi am făcut acest lucru”, a explicat Dan Barna.

Variantele de interimari propuse

Alianţa USR PLUS deţinea în Guvern portofoliile Justiţiei, Sănătăţii, Cercetării, Proiectelor Europene, Transporturilor şi Economiei. Postul de ministru al Justiţiei a rămas deja vacant după revocarea lui Stelian Ion. Prim-ministrul Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Dan Vîlceanu, ministrul Dezvoltării Cseke Attila, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu şi ministrul Energiei Virgil Popescu sunt numele vehiculate pentru a asigura interimatul la ministerele deţinute de reprezentanţii USR PLUS.

Premierul Cîţu ar urma să preia ministerul Proiectelor Europene, deţinut de Cristian Ghinea. De altfel, la sfârşitul săptămânii trecute, Cîţu a afirmat că, dacă Ghinea pleacă, va prelua el ministerul pentru a se asigura că lucrurile merg înainte şi va accelera procedura pentru a se asigura că vom avea aprobat PNRR. Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu ar putea asigura interimatul la Ministerul Cercetării, deţinut anterior de Ciprian Teleman, dar este vehiculat şi numele ministrului Mediului Tanczos Barna, iar ministrul Finanţelor Dan Vîlceanu, pe cel al Transporturilor, care a fost coordonat de Cătălin Drulă. Ministrul Dezvoltării Cseke Attila este luat în calcul pentru interimatul la Sănătate, iar ministrul liberal al Energiei Virgil Popescu ar putea prelua Ministerul Economiei, portofoliu deţinut de Claudiu Năsui.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă