Floare de colț – îngrijire și plantare. Cum să o menții vie mai mult timp 

1 săptămână in urmă 12

Cu siguranță ai auzit sau ai în casă floare de colț. Ea se mai numește și floarea-reginei și este o specie de plante erbacee, perene, care fac parte din genul Leontopodium Cass. Planta este înaltă de 5-20 de centimetri și în frunze sub formă de steluță. Se găsește în munți, pajiști sau versanți însoriți ori pe stânci, iar în România poate fi găsită în Munții Carpați. 

Floare de colț – cum arată 

Florile alpine mici i și frunzele de lână caracterizează floarea de colț. În mod ciudat, acestea sunt clasificate ca fiind plante perene de scurtă durată, care produc din ce în ce mai puține flori de-a lungul timpului. 

Floarea-reginei este o plantă cu flori clasică. Se găsește în multe medii dificile și este originară din stepa din Asia. 

Se spune că plantele au flori albe ca zăpada, dar, în realitate, formele albe pufoase sunt frunze modificate. Adevăratele flori au o durată scurtă de viață și sunt destul de neplăcut de galbene și mici. 

Planta este extrem de rezistentă și are un sistem radicular fibros care o ajută să se ancoreze pe pantele stâncoase. Frunzele groase și păroase ajută la prevenirea pierderilor de umiditate și formează o barieră împotriva vântului și a ploii zgribulitoare. 

Au o creștere lentă și rareori depășesc 20 cm. 

Îngrijire și plantare

Plantare

Au nevoie de soare deplin și sunt rezistente la frig. Puteți achiziționa plante mature sau puteți începe sămânța în interior cu cel puțin șase săptămâni înainte de data ultimului îngheț. Semănați semințele la suprafața solului și apoi pulverizați ușor cu apă. 

Păstrați-le umede până la germinare, apoi mutați plantele la o fereastră însorită. Transplantați răsadurile după ce s-au întărit într-un pat de grădină bine amendat, cu lumină puternică și drenaj excelent. 

Cultivarea din semințe nu este o știință precisă. Procentul de germinare este variabil. Păstrați semințele în congelator timp de aproximativ trei luni pentru a imita stratificarea pe care ar primi-o în mediul natural. 

Cel mai important aspect pentru cultivarea plantelor este solul. Acestea au nevoie de un drenaj superior și de un pH ușor alcalin până la o aciditate medie. 

Pentru plantele din containere, faceți un amestec din părți egale de mușchi de turbă, nisip și compost. Plantele de pământ au nevoie de un amestec similar, pe care îl puteți lucra în solul existent. Unul dintre factorii care nu este important pentru îngrijirea florii de colț este apa.

Îngrijire

 În arealul său nativ, planta este expusă la vânturi răzlețe și la temperaturi de îngheț. Se află adesea în condiții aride și nu tolerează solurile umede. Odată ce planta este stabilită, rareori are nevoie de apă, iar umiditatea suplimentară ar trebui suspendată în totalitate în timpul iernii. 

Acoperiți planta cu un strat gros de mulci la sfârșitul toamnei și apoi îndepărtați-l primăvara pentru a permite noilor creșteri să apară. 

Floarea de colț se poate autoînsămânța în zonele cu veri mai reci. De regulă, moare după mai multe sezoane, dar plantele tinere vor crește în cele din urmă.

Sunt plante ușor de îngrijit. Aceste flori mici, care se găsesc în mod natural în medii dificile, se dezvoltă în zone cu temperaturi scăzute și soluri sărace. Ele constituie o completare excelentă pentru grădinile de piatră. Nu sunt afectate de mulți dăunători sau boli.

Lumină

Aceste flori de lână se simt cel mai bine în plin soare. Pentru a imita condițiile native în care cresc în mod natural, pot fi cultivate sub plante mai înalte, pentru a beneficia de o anumită protecție împotriva intemperiilor și pentru a primi o lumină solară umbrită.

Sol

Un sol bine drenat este esențial pentru a menține plantele sănătoase, iar acestea se descurcă bine cu solul tipic pentru grădina de piatră. Aceste plante se simt cel mai bine cu niveluri de pH aproape neutre, între 6,5 și 7,5. Când vine vorba de compoziția solului, un amestec de compost, nisip, pietriș și mușchi de turbă este cel mai bun pentru cultivarea florilor de colț. De asemenea, aceste flori cresc bine în soluri stâncoase, calcaroase și reprezintă o completare excelentă pentru grădinile de piatră. 

Apă

Nu au nevoie de apă suplimentară odată stabilite. Aceste plante pufoase se găsesc în mod natural în condiții aspre și aride. Ele nu tolerează solul îmbibat și se descurcă mai bine cu udarea subacvatică decât cu udarea excesivă. În primul an de creștere, udați atunci când solul se simte uscat.  

Temperatura și umiditatea

Plantele sunt construite pentru a rezista temperaturilor scăzute, vânturilor puternice și climatului aspru de la altitudini mari. Frunzele lânoase ajută la protejarea plantei de vânt și ploaie. De fapt, aceste flori au nevoie de temperaturi scăzute pentru a se dezvolta.

Îngrășământ

Deoarece aceste plante se găsesc în solurile sărace și stâncoase de la altitudini mari, floarea de colț are rareori nevoie de îngrășăminte și adesea se descurcă mai bine fără ele.

Cum îngrijești florile iarna. Sfaturi de care să ții cont

Sursa foto: 123rf.com

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă