Firmele riscă să fie închise din cauza scumpirilor la energie. Care sunt porvocările Guvernului în 2022 INTERVIU

1 săptămână in urmă 13

Marti, 11 Ianuarie 2022, ora 21:50

106 citiri

Companiile din România au fost pe rând afectate, mai mult sau mai puțin, de cei doi ani ai pandemiei, iar scumpirile la energia electrică și gazele naturale din ultimul an riscă să le pună lacăt multor sectoare.

Florin Jianu, președintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), a declarat pentru Ziare.com că principala grijă a IMM-urilor acum rămâne păstrarea locurilor de muncă și pe cât posibil creșterea numărului de angajați. Provocarea economiei rămâne lansarea imediată a măsurilor de susținere a mediului de afaceri, iar a doua provocare o reprezintă scumpirile datorate creșterilor costurilor la energie electrică și gaze naturale, spune Florin Jianu.

”Provocarea rămâne lansarea imediată și de urgență a măsurilor de susținere a mediului de afaceri, corelate cu nevoile imediate, cu închiderea unor sectoare. A doua provocare rămân scumpirile datorate creșterilor costurilor la energie electrică și gaze naturale, scumpiri pentru care până acum nu sesizăm intervenții ferme și care riscă să ducă la închideri de companii mici dar și de companii mari”, a declarat Florin Jianu, pentru Ziare.com.

Acesta afirmă că prioritățile sunt în linie cu provocările, adică programe de susținere pentru mediul de afaceri și intervenții ferme pentru limitarea impactului scumpirilor datorate costurilor ridicate la energie.

”În egală măsură, Guvernul împreună cu partenerii sociali trebuie să se raporteze și la România viitorului prin politici și instrumente adecvate provocărilor schimbărilor alerte ale economiei și societății, în speță, programarea fondurilor europene 2021-2027 și a resurselor din PNRR trebuie să devină realități încă din primul semestru al acestui an”, mai spune președintele CNIPMMR.

Acesta precizează că e greu să dai sfaturi unui om care rămâne fără loc de muncă, unui om care se trezește poate după ani de muncă cinstită fără posibilitatea de a continua și nu din vina sa.

”Știu ca principala grijă a IMM-iștilor rămâne păstrarea locurilor de muncă, menținerea lor și pe cât posibil creșterea numărului de angajați, așa încât, aici sunt împăcat cu gândul că au grijă unii de alții. îngrijorarea mea vine de la capacitatea statului de a se mobiliza în momentele cheie, în care întreaga societate avem nevoie de solidaritate și fermitate”, a adăugat Florin Jianu.

2 milioane euro pentru încurajarea antreprenoriatului și a ocupării în rândul studenților

De asemenea, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) implementează în perioada ianuarie 2022 – decembrie 2023 proiectul Startup Ingenium, pentru pentru încurajarea antreprenoriatului și a ocupării în rândul studenților. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Cod My SMIS – 141114 și are o valoare totală de 9.681.623,31 lei (circa 2 milioane euro), din care 9.661.301 lei finanțare nerambursabilă.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă încurajarea antreprenoriatului și a ocupării în rândul studenților prin susținerea înființării de întreprinderi care activează în sectoare economice cu potențial competitiv.

Grupul țintă vizat de proiect este format dintr-un număr de 350 de persoane din următoarele categorii de grupuri țintă eligibile, definite conform ghidului condiții specifice: studenți (nivel ISCED 5-7) și doctoranzi în ciclul de studii universitare de doctorat (studenți doctoranzi, nivel ISCED 8) cu domiciliul/reședința în regiunile mai puțin dezvoltate ale României (respectiv Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest si Centru), cât și în regiunea mai dezvoltata București-Ilfov.

În cadrul proiectului vor fi organizate cursuri de formare profesională, stagii de practică și mentorat și 29 persoane care vor participa în cadrul unui concurs de idei de afaceri pentru obținerea unei finanțări cuprinse între 40.000 euro și 60.000 euro (primele 13 planuri de afaceri care propun 2 locuri de muncă vor obține 40.000 euro și primele 13 planuri de afaceri care propun 3 locuri de muncă vor obține 60.000 euro).

Citeste si:

Șase companii care au trucat licitații, amendate de Consiliul Concurenței cu peste jumătate de milion de euro

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 2,52 milioane lei (aproximativ 521.000 euro) şase companii pentru trucarea unor licitaţii organizate de Societatea Complexul...

 ”Sunt un liberal mai ciudat”

Primarul din Zlatna, Silviu Ponoran, a semnat marți, 11 ianuarie, inițiativa AUR de demitere a președintelui Klaus Iohannis. Acesta este unul dintre cei mai vechi edili liberali din județul...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă