Firea: Primarul general solicită ilegal creșterea prețului la căldură și apă caldă. Nicușor Dan nu poate semna hârtiile în numele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București-Ilfov, pentru că reprezentantul legal sunt tot eu

4 zile in urmă 17

Fostul primar general Gabriela Firea susține marți, într-o postare pe Facebook, că actualul edil solicită ilegal creșterea prețului la căldură și apă caldă, precizând că Nicușor Dan nu poate semna hârtiile în numele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București-Ilfov, pentru că reprezentantul legal este tot ea.

Gabriela Firea spune că era nevoie doar de o hotărâre judecătorească pentru schimbarea reprezentantului legal.

„Cum solicită primarul Nicușor Dan ANRE aprobarea unui nou tarif dacă, legal, nu poate semna hârtiile în numele ADI Termoenergetică București-Ilfov? Dar pentru asta trebuie ori să știi administrație, ori să te informezi. Este evident că Nicușor Dan nu este dispus să facă nici una, nici alta! Legea este foarte clară și doar prin ADI Termoenergetică București-Ilfov se poate stabili tariful pentru producție, transport și distribuție a energiei termice. Nu o poate face primarul de capul lui, nici compania Termoenergetica (fostul RADET), nici măcar Consiliul General al Municipiului București. Ca să poate face orice pas, Nicușor Dan trebuie să-și aducă aminte de atribuțiile și obligațiile legale”, susține Firea.

Aceasta afirmă că tariful este expirat din noiembrie 2020, iar „un an de zile primarul general nu a mișcat un pai. Acum a fost sfătuit să ceară Consiliului General, ilegal, majorarea tarifului, pentru a acoperi pierderile acumulate într-un an”.

Firea precizează că orice creștere a tarifului trebuie să aibă la bază un studiu de suportabilitate, așa cum scrie negru pe alb în strategia de termoficare a orașului, pentru că degeaba crești tariful de două ori, dacă bucureștenii nu-și vor permite să plătească.

„Doar dacă avea avizul ANRE și studiul de suportabilitate, Nicușor Dan putea solicita ajutor de la Guvern pentru plata datoriilor sau pentru achitarea în avans a gazelor, așa cum am făcut noi în ultimii doi-trei ani. A declarat ZERO datorii, a primit ZERO lei. Nu mai spun că o creștere a prețului făcută după ureche și doar pentru a acoperi un an de neputință poate duce la PIERDEREA FONDURILOR EUROPENE. Echipa mea a muncit peste doi ani la documentația pentru cele 300 de milioane de euro fonduri nerambursabile! Nicușor Dan s-a grăbit să semneze contractul ținut în sertar de guvernul Orban, dar într-un an nici măcar nu a început o licitație! Sistemul de termoficare din Capitală este de importanță strategică, este infrastructură critică. Nu te poți juca! Ai în mâini viețile a milioane de oameni. E o amenințare la securitatea națională!”, mai scrie Gabriela Firea.

Citește și

USR București îl acuză pe Nicușor Dan că nu a obținut niciun sprijin de la Guvern pentru sistemul de termoficare al Capitalei și îi cere să facă publică suma primită pentru compensarea facturilor la încălzire

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă