Finlanda se confruntă cu cel mai mare incendiu forestier din ultimii 50 de ani

2 luni in urmă 19

Finlanda se confruntă cu cele mai grave incendii de vegetație din ultimii peste 50 de ani, din cauza temperaturilor ridicate. Vineri, pentru a cincea zi la rând, în nord-vestul ţării, vineri, flăcările s-au răspândit în pădurile afectate de vremea caniculară, informează Reuters, citată de Agerpres.

Echipe de pompieri din întreaga ţară au fost mobilizate în valea râului Kalajoki, o zonă izolată, unde intervin aproximativ 250 de persoane şi patru elicoptere pentru stingerea flăcărilor.

Din cauza vântului puternic, flăcările s-au răspândit de la un copac la altul pe aproximativ 300 de hectare.

„Când a început să se răspândească la nivelul vârfurilor copacilor, am evaluat propagarea cu 20 de kilometri la oră”, a declarat pentru Reuters şeful pompierilor, Jarmo Haapanen.

„Există încă riscul să se răspândească dacă seceta continuă şi vântul începe să sufle”, a precizat Haapanen.

Cu toate că a plouat, va fi nevoie de cel puţin încă o săptămână pentru stingerea incendiului deoarece focul continuă să mocnească la nivelul solului.

Spre deosebire de incendiile care au izbucnit în vestul Statelor Unite sau în sudul Europei, focarul din nordul Finlandei nu a distrus locuințe şi nici nu au fost evacuați locuitorii.

Regiunile arctice şi subarctice ale planetei se încălzesc mai rapid decât media globală în condiţiile în care emisiile antropice de CO2 care captează căldura şi alte gaze continuă.

Un val de căldură excepţional de lung a adus în Finlanda temperaturi record în această vară, media din iunie fiind de 20 de grade Celsius, cu aproximativ 4-5 grade Celsius peste mediile istorice.

Acest incendiu este al doilea cel mai extins din istoria ţării, după ce în urmă cu 51 de ani, în aceeași regiune flăcările au mistuit copacii.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă