Finlanda, cea mai fericită ţară din lume, în ciuda pandemiei. Ce loc ocupă România

1 lună in urmă 2

Finlanda își menține, pentru al patrulea an consecutiv, titlul de cea mai fericită ţară din lume, potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) publicat vineri, la un an după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat pandemia de coronavirus, informează Agerpres, care citează DPA, și News.

Acest lucru nu este însă ”o surpriză”, susțin experții, care precizează că Finlanda ”s-a clasat mereu pe un loc fruntaş în ceea ce priveşte măsurile de încredere reciprocă care au ajutat la protejarea vieţilor şi a comunităţilor pe perioada pandemiei”.

Raportul mondial asupra fericirii are la bază sondaje Gallup, realizate pe perioada a trei ani în care cetățenii sunt întrebaţi care le este nivelul fericirii. Aceste răspunsuri sunt încrucişate apoi cu PIB-ul pe cap de locuitor, speranţă de viaţă sănătoasă, libertatea, precum şi felul în care este percepută corupţia la nivel guvernamental şi al mediului de afaceri.

Topul celor mai fericite țări ale lumii

În top 10 cele mai fericite țări intră statele europene Danemarca, Elveţia, Islanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Luxemburg, iar din afara Europei intră Noua Zeelandă.

Statele Unite ocupă locul al 20-lea, Spania şi Italia pe locurile 27 şi, respectiv, 28.

România se clasează pe locul 46, între Kazahstan şi Kuwait.

Finlanda, cea mai fericită ţară din lume, în ciuda pandemiei. Ce loc ocupă România
Clasamentul celor mai fercite țări din lume. foto: News

La coada clasamentului s-au aflat și Rusia, pe locul al 77-lea, China al 85-lea, iar India al 140-lea, Rwanda, Zimbabwe şi Afganistan.

Pandemia de coronavirus a cauzat la nivel global 2 milioane de decese în 2020. Asta a reprezentat o creştere cu aproape 4% în numărul anual de morți. Raportul a menţionat totodată și consecinţe economice care afectează deopotrivă sănătatea mintală.

”Pandemia ne reaminteşte de ameninţările globale de mediu, de nevoia urgentă pentru cooperare şi de dificultăţile de a obţine cooperarea atât în fiecare ţară în parte, cât şi la nivel global”, a spus Jeffrey D. Sachs , coeditorul raportului, din cadrul Centrului pentru Dezvoltare Sustenabilă al Universităţii Columbia.

Raportul a fost dat publicităţii cu prilejul Zilei Mondiale a Fericirii, marcată pe 20 martie.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă