Filmul rusesc „Vânătorul de balene” a luat marele premiu la TIFF 2021. Lista câștigătorilor

1 lună in urmă 51

Filmul rusesc „Vânătorul de balene” a câștigat Trofeul Transilvania, marele premiu al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), în timp ce lungmetrajul românesc „Câmp de maci” a fost recompensat cu două premii. Gala de decernare, prezentată de jurnalista Amalia Enache și de președintele festivalului Tudor Giurgiu, a avut loc sâmbătă, 31 iulie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

La ediția aniversară, cu numărul 20, a TIFF au fost proiectate peste 180 de filme, multe dintre ele în premieră în România. În competiția pentru Trofeul Transilvania au concurat 12 lungmetraje, dintre care două românești: drama „Câmp de maci” (regia Eugen Jebeleanu) şi thrillerul „Neidentificat” (regia Bogdan George Apetri).

Filmul rusesc „Vânătorul de balene” a luat marele premiu la TIFF 2021. Lista câștigătorilorFestivalul de Film de la TIFF a ajuns la a 20-a ediție

Trofeul Transilvania a fost câștigat de drama regizată de Philipp Yuryev, „The Whaler Boy”/ „Vânătorul de balene”, despre cum îi este schimbată viața lui Leșka, un vânător de balene dintr-un sat izolat, odată cu apariția internetului.

Filmul rusesc „Vânătorul de balene” a luat marele premiu la TIFF 2021. Lista câștigătorilorRegizorul Eugene Jebeleanu

„Câmp de maci”, debutul în lungmetraj al regizorului de teatru Eugene Jebeleanu, a fost recompensat cu Premiul publicului la TIFF 2021, dar și cu trofeul pentru cea mai bună regie. Filmul prezintă o zi din viața tânărului jandarm Cristi, care are o relație la distanță cu Hadi.

Cezara Dafinescu și Nae Caranfil, premii speciale

Actrița Cezara Dafinescu, 72 de ani, a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră, care include nu mai puțin de 40 de roluri în film și peste 60 de roluri principale interpretate în cele patru decenii de activitate în teatru. În prezența sa, la TIFF 2021 a fost proiectată comedia muzicală „Cucoana Chirița”.

Filmul rusesc „Vânătorul de balene” a luat marele premiu la TIFF 2021. Lista câștigătorilor Actrița Cezara Dafinescu, distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră la TIFF

„Dragii mei, vreau să mulțumesc pentru acest premiu publicului meu, prietenul meu. Cineva spunea că un prieten te ia de mână și-ți atinge inima. De-a lungul anilor, de multe ori m-ați luat de mână, dar azi mi-ați atins inima. Mulțumesc”, a declarat Cezara Dafinescu.

Regizorul Nae Caranfil, 60 de ani, a primit la TIFF Premiul de Excelență, iar lungmetrajul său de debut, „E pericoloso sporgersi”, într-o copie restaurată în format 4K, a fost proiectat la TIFF 2021.

Filmul rusesc „Vânătorul de balene” a luat marele premiu la TIFF 2021. Lista câștigătorilor Regizorul Nae Caranfil a primit la TIFF Premiul de Excelență

Regizorul a profitat de această ocazie pentru a împărtăși „o veste tragică”: noul său proiect a fost respins la concursul organizat de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) cu nota 5.86 din 20.

„În 1993, la debutul meu la Cannes, mă simțeam ca un milion de franci. Acum mă simt sensibil sub aceasă sumă, așa că n-am să mai insist cu cerșitul, pentru că risc să fiu luat în serios. Țin, totuși, să mulțumesc celor care s-au aflat în spatele deciziei de a-mi acorda acest premiu, care mă flatează în noua mea mediocritate. Aș vrea doar să-i întreb ce algoritm au folosit pentru a mă desemna pe mine câștigător în acest an. Vă mulțumec!”, a declarat Nae Caranfil.

Cu toate acestea, mă simt excelent primind premii de excelență. Mă simt mizerabil privind punctajul 5.86 ca regizor. Fac o medie între cele două stări. Mă simt mediocru.

Nae Caranfil, regizor: 

Lista completă a câștigătorilor TIFF 2021

 • Trofeul Transilvania – „The Whaler Boy”/ „Vânătorul de balene”, regizat de Philipp Yuryev
 • Premiul pentru regie, înmânat de regizorul maghiar István Szabó – „Câmp de maci”, regizat de Eugen Jebeleanu
 • Premiul special al juriului – „Pietricele”, regizat de P.S. Vinothraj (India)
 • Premiul presei străine pentru film românesc – „Neidentificat”, regizat de Bogdan Apetri
 • Premiul publicului pentru cel mai votat film – „Câmp de maci”, regizat de Eugen Jebeleanu
 • Premiul publicului pentru cel mai popular film românesc – „România sălbatică”, regizat Dan Dinu și Cosmin Dumitrache
 • Premiul pentru debut – „#dogpoopgirl”, regizat de Andrei Huțuleac
 • Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru scurtmetraj – „When Night Meets Dawn”, regizat de Andreea Borțun
 • Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj – „Otto Barbarul”, regizat de Ruxandra Ghițescu
 • Premiul pentru cel mai bun scenariu de episod-pilot – „Cazul Bâlea Lac”, de Alex Țibu și Șerban Racovițeanu
 • Premiul Full Moon, pentru scenariu – „O fată singură în noapte”, de Sorana Borhina și Rodica Domințeanu
 • Bursa Alex. Leo Șerban – „A flower is not a flower”, de Cristian Pascariu
 • „Sunt foarte onorat și fericit că acest proiect scoate capul la TIFF, un festival foarte drag mie. Promit că o să fac acest proiect cu respect, onoare și curaj”, a declarat Cristian Pascariu.
 • Mențiune specială – Ioana Bugarin, pentru „Otto barbarul” și „Mia își ratează răzbunarea”
 • „Sunt foarte emoționată, vin la acest festival de la 14 ani“, a spus Ioana Bugarin.
 • Premiul pentru revista „Films in frame”, redactor-șef Laura Mușat
 • Premiul CNC Moldova – Vladimir Beck, „Sasha”

Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania a avut loc în perioada 23 iulie-1 august, în Cluj-Napoca, iar cap de afiș a fost starul baletului Sergei Polunin.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă