Fetița de 2 ani din Huși arsă cu ciorbă a fost stabilizată. Marți ar putea fi transferată la București

1 lună in urmă 6

Medicii Spitalului de Copii din Iași ar putea lua marți decizia transferului la București a copilei de nici doi ani care a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului după ce, împreună cu un băiețel de aceeași vârstă, a tras de pe aragaz o oală cu ciorbă fierbinte.

Doctorii care o au în grijă pe fetiță au menționat că starea ei este în continuare gravă, dar stabilă față de momentul internării.

Ei au explicat, totodată, de ce nu s-a putut face transferul la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București chiar în ziua accidentului – arsurile copilei erau estimate la 80-90% din suprafața corporală și nu era disponibil niciun loc într-o unitate de mari arși. Bucureștiul respinsese cererea venită de la Huși, așa că Spitalului de Copii din Iași a preluat copila.

Apoi, s-a eliberat un loc, dar fetița fusese băgată deja în sala de operații, la Iași.

Am acceptat acest pacient pentru stabilizarea sa, în primul rând, pentru a nu pune în pericol viața copilului. În cursul serii de sâmbătă au fost făcute mai multe solicitări pentru transferul său la București, deoarece se eliberase un loc, din câte am înțeles, la Grigore Alexandrescu. Dar din cauza că starea era extrem de gravă, necesita resuscitare volemică și intervenții chirurgicale de urgență, acesta a fost admis direct în blocul operator unde s-au efectuat toate cele necesare. În acest context, pacienta nu a putut fi transferată la București în cursul nopții.

Dr. Lavinia Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalul de Copii din Iași:

După evaluarea primară făcută la Iași și determinarea nivelului arsurilor la 40% – față de 80%, chiar 90%, estimare inițială -, s-a deschis din nou oportunitatea transferului acesteia. Medicii spun însă că ar trebui să treacă 72 de ore de la terapiile complexe instituite, acele pansamente speciale cu presiune negativă, până când să se discute din nou despre transfer.

„Urmează să facem o evaluare a copilului la 72 de ore și se vor lua niște decizii vizavi de această situație”, a completat dr. Lavinia Ionescu.

Fetița a ajuns sâmbătă alături de un alt băiat cu vârsta de aproximativ 2 ani, acesta din urmă fiind externat de la Terapie Intensivă duminică seară.

Cei doi copii cu vârste de aproximativ doi ani sunt din Huși, județul Vaslui, și erau alături de mamele lor în momentul incidentului petrecut sâmbătă, 27 februarie. Cele două femei, care sunt vecine, s-au întâlnit într-un apartament și au început să gătească împreună. La un moment, când cele două tăiau legumele, copiii s-au dus la aragaz și au tras peste ei oala cu ciorbă care se afla pe foc.

Inițial, femeile i-au băgat pe aceștia sub duș cu apă rece, pentru ca apoi să-i ducă la spitalul din oraș, cu mașina proprie.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă