Festival experiment în Olanda. Cei aproape 3.000 de participanţii au intrat doar cu test COVID negativ

3 săptămâni in urmă 2

Un festival de muzică de două zile a avut loc lângă Amsterdam, pentru a testa dacă astfel de evenimente pot fi organizate în siguranță în epoca COVID-19, arată Euronews şi BBC.

Localitatea Biddinghuizen de lângă Amsterdam a găzduit festivalul experiment în care aproximativ 3.000 de oameni au primit undă verde să cânte, să danseze și să se distreze.

Participanţii au putut intra doar cu test COVID negativ, iar rezultatul a fost încărcat pe aplicația CoronaCheck printr-un cod QR.

Participanții la festival au fost împărţiţi în trei grupuri, iar fiecare participant a avut dispozitiv pentru a-i fi monitorizate mișcările și contactele.

Dispozitivul a înregistrat cu cine a avut contact utilizatorul, pentru cât timp și la ce distanță. Cercetătorii vor încerca să deducă un număr mediu de contacte din aceste date, arată Euronews. Rezultatele finale urmează să fie publicate în aprilie.

„Nu este un eveniment nesigur”

„Sunt foarte fericită că putem merge din nou la o petrecere”, spune una din participante pentru BBC.

„Toți acești oameni sunt testați și cunoscuți negativi. Desigur, aceasta nu este o situație normală. Trebuie să îi vedeți ca iepurași de testare în timpul unui experiment.Toți acești oameni, toți participanții știu că există un risc minor. Ei sunt conștienți de asta. Dacă planificarea este corectă se pot face lucruri sigure. Deci acesta nu este un eveniment nesigur”, spune Andreas Voss, profesor în controlul infecțiilor.

„Mi-a fost foarte dor de aceste evenimente pentru că îmi place foarte mult dansul. Acum putem merge din nou la petrecere. Suntem cu adevărat fericiți că ne putem întâlni din nou așa. Se simte atât de suprarealist. Întâlnești oameni diferiți, ne strângem mâinile, ne îmbrăţişăm”, spune un alt participant.

Festivalul experiment are loc în contextul în care în Olanda rata infectărilor a crescut cu 25% în utlima săptămână. Participanţii vor fi testaţi din nou săptămâna viitoare. Dacă nu vine niciun focar de aici, alte țări pot folosi acest festival ca model pentru a readuce evenimentele live, arată BBC.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă