Fermierii primesc și în acest an bani pentru reducerea accizei la motorină. Suma pregătită de Ministerul Agriculturii

3 zile in urmă 26

Vineri, 14 Ianuarie 2022, ora 23:56

41 citiri

Fermierii primesc și în acest an bani pentru reducerea accizei la motorină. Suma pregătită de Ministerul Agriculturii

Fermierii primesc și în acest an bani pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Suma pe care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a pregătit-o în acest an se ridică la 309 milioane lei (aproape 62 milioane euro) și va fi plătită de la bugetul de stat.

”Suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul 2022 este de 309.000.000 lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2022”, potrivit unui proiect de Hotarare pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, consultat de Ziare.com.

Beneficiarii pot fi producătorii agricoli, înregistraţi în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantaţiilor viticole, alte evidenţe funciare, care exploatează terenuri agricole, individual sau în forme de asociere conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole; producătorii agricoli înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor şi care deţin, cresc sau exploatează animale; organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare înscrise în Registrul naţional al organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare; organismele/organizaţiile de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol.

”Întâi se depun cererile, se analizează și apoi se stabilește numărul beneficiarilor. Este vorba de cereri prealabile pe care fermierii le transmit la direcțiile județene APIA și se dau în funcție de consumul la hectar. Suma însă poate fi suplimentată trimestrial pe parcusul acestui an”, au declarat specialiștii pentru Ziare.com.

Pentru anul 2022, rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, este de 103,887 lei/1.000 litri și reprezintă conversia din euro în lei a ratei minime de impozitare de 21 euro/1000 litri calculată la rata de schimb a monedei euro din data de 1 octombrie 2021, se arată în document.

Pentru acest an, diferenţa dintre nivelul de 1.734,66 lei/1.000 litri al accizei prevăzut la nr. crt.12 din Anexa nr. 1 la titlul VIII "Accize şi alte taxe speciale" din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, actualizat conform art. 342 alin. (1), (3) și (4) din acelaşi act normativ și rata accizei reduse prevăzută la alin. (22), este în cuantum unitar de 1,630 lei/litru și se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare.

Citeste si:

 ”În acest moment, nu mai văd urgenţa”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 14 ianuarie, că certificatul verde ar fi fost necesar înaintea valului patru al pandemiei, dar că atunci nu a fost asumat politic....

 ”Oamenii nu ies în stradă pentru că nu au ce și cui să ceară”

Românii au început anul cu scumpiri. Facturile la curent electric și gaze au venit deja majorate iar mulți se gândesc deja cu groază că nu vor mai avea cu ce să le plătească. Oamenii...

Adevarul.ro

TelekomSport.ro

ObservatorNews.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă