Fenomen foarte straniu descoperit în Arctica. Cum au ajuns licuricii să strălucească în zăpadă

3 săptămâni in urmă 23

Luni, 27 Decembrie 2021, ora 12:39

55 citiri

Fenomen foarte straniu descoperit în Arctica. Cum au ajuns licuricii să strălucească în zăpadă

Un microbiolog de la o stație de cercetare din Artica a descoperit un fenomen foarte straniu, extrem de rar pe Pământ.

Vera Emelianenko a observat în plină noapte niște luminiscențe albastre care străluceau pe zăpadă. Ea a colectat o parte din nea și a pus-o sub microscop și a descoperit că strălucirea provine de la niște mici viețuitore bioluminiscente numite copepode (Metridia Ionga).

Denumite și insectele mării, aceste creaturi se găsesc de obicei în ocean, la adâncimi de până la 90 de metri în timpul zilei și la doar câțiva metri noaptea, scrie Nationalgeographic.com.

Ksenia Kosobokova, expertă în zooplancton marin arctic de la Academia de Științe de la Moscova din Rusia, a declarat pentru National Geographic că aceste copepode au fost cel mai probabil prinse de un curent puternic din Marea Albă, care le-a adus la țărm. Astfel, minusculele viețuitoare au ajuns pe zăpadă, creând o imagine feerică în noapte.

Bioluminiscența este un fenomen natural cauzat de o reacție chimică. Când luciferina reacționează cu oxigenul, creează energie luminoasă care pare o strălucire uimitoare.

Unele copepode au glande pe cap și pe corp pentru a-și secreta incandescența. Steven Haddock, un biolog marin care studiază zooplanctonul a declarat pentru National Geographic că micile viețuitoare erau în viață când Kosobokova le-a observat, deoarece animalele minuscule pot supraviețui la temperaturi extrem de scăzute.

Citeste si:

 Creaturi care luminează din zăpadă FOTO

Un biolog a descoperit un fenomen straniu, extrem de rar pe Pământ, undeva în Arctica, într-o regiune de la țărmul Mării Albe, unde ninsoarea și frigul sunt stăpâni absoluți....

Zăpadă de peste un metru la Bâlea Lac. Risc mare de avalanșe VIDEO

Cel mai mare strat de zăpadă măsurat de meteorologi este de 134 de centimetri, la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraşului. La Bâlea Lac se...

DigiSport.ro

Digi24.ro

DigiSport.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă