Femeile însărcinate se pot vaccina anti-COVID în siguranță, spune Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA

2 luni in urmă 30


Femeile însărcinate ar trebui să fie vaccinate împotriva Covid-19, se arată într-o nouă analiză care nu a arătat un risc crescut de pierdere a sarcinii, a informat miercuri seară Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, potrivit agenției Reuters, preluată de news.ro.


Conform CDC, nu au fost depistate probleme de siguranţă pentru femeile însărcinate, nici în noua analiză, nici în studiile anterioare. Centrul a arătat că ratele de avort spontan după vaccinare au fost similare cu rata preconizată.


Astfel, femeile gravide pot primi oricare dintre cele trei vaccinuri care au autorizaţie de urgenţă, este vorba despre Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson.


Agenţia americană nu recomanda anterior femeilor însărcinate să fie vaccinate, afirmând că acestea că ar trebui să discute mai întâi cu furnizorii lor de servicii de îngrijire a sănătăţii.


Sascha Ellington, conducătorul echipei de pregătire şi de reacţie în situaţii de urgenţă a Diviziei CDC pentru Sănătatea Reproducerii, a declarat că absorbţia vaccinului la femeile gravide a fost scăzută, doar 23% primind cel puţin o doză de vaccin.


„Vrem ca femeile să fie protejate. Nu vedem avertismente legate de siguranţă şi astfel beneficiile vaccinării, într-adevăr, depăşesc orice risc potenţial sau necunoscut”, a adăugat acesta.


„COVID-19 în timpul sarcinii creşte riscul naşterii premature”


Sarcina creşte riscul unor forme grave de boală cauzate de coronavirus, potrivit CDC, iar infecția în timpul sarcinii creşte riscul naşterii premature.


CDC a afirmat că recomandă acum tuturor persoanelor cu vârsta de cel puţin 12 ani să se vaccineze împotriva Covid-19, inclusiv femeilor gravide, care alăptează, care încearcă să rămână însărcinate sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor.


„Suntem conştienţi de miturile care s-au răspândit legate de fertilitate. Nu se bazează pe nicio dovadă. Nu există nicio dată ştiinţifică care să susţină acest lucru”, a mai spus Ellington.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă