Federația „Solidaritatea Sanitară” se opune testării lucrătorilor din sănătate pe banii lor: „Opriți vânătoarea de vrăjitoare!”

6 zile in urmă 23

Sindicaliștii cer respingerea proiectului de lege care introduce obligativitatea obținerii unui certificatului european COVID-19 pentru toți cei care lucrează în spitale și laboratoare, publice sau private. Proiectul se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății până pe 25 octombrie.

„Federația Solidaritatea Sanitară solicită tuturor parlamentarilor și decidenților politici să oprească «vânătoarea de vrăjitoare» pe care o constituie testarea lucrătorilor nevaccinați din sănătate pe costurile lor! Profesioniștii din sănătate au nevoie în această perioadă de sprijin, nu de un stres suplimentar generat de atitudinile inadecvate ale autorităților și politicienilor”, se arată într-un comunicat transmis presei, miercuri 13 octombrie, de organizația sindicală.

Sindicatul apreciază că obligarea personalului medical de a se testa din fonduri proprii reprezintă o „gravă încălcare a drepturilor omului”. 

Asemenea pacienților, lucrătorii din sănătate trebuie să aibă acces la testarea gratuită, indiferent de statusul lor vaccinal.

Federația Solidaritatea Sanitară:

Sindicaliștii recomandă vaccinarea

„Solidaritatea Sanitară” îndeamnă totodată personalul medical să se vaccineze. „În același timp, ne menținem solicitarea adresată autorităților de centrare a intervențiilor pe convingerea lucrătorilor, nu pe obligarea lor”, se mai arată în luarea de poziție.

Sindicaliștii fac un apel la adresa autorităților de a recunoaște imunitatea dobândită în urma infectării „fără a o reduce doar la existența unui test pozitiv SARS-CoV-2)”. Pentru aceasta fiind necesară organizarea unui „screening național al lucrătorilor din sănătate pentru a-i identifica pe toți cei care au fost vaccinați sau au dobândit imunitate în urma trecerii prin boală/infectare”.

„Este relevant faptul că, încă de la începutul anului, Federația Solidaritatea Sanitară a avertizat public autoritățile că este nevoie de o campanie de conștientizare privind importanța vaccinării în rândul lucrătorilor din sănătate care nu erau (încă) imunizați”, arată aceștia, adăugând că: „reacția autorităților a fost una de negare a realității (afirmând la acel moment că procentul lucrătorilor din sănătate vaccinați era de cca. 90%)”. 

Ce prevede proiectul de lege

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică, pe 27 septembrie, proiectul de lege „privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă,  pentru personalul din cadrul unor unități publice și private”. 

Potrivit acestuia, pe perioada stării de alertă, în cadrul unităților sanitare și laboratoarelor medicale, publice și private, precum și în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă și a unităților subordonate, dar și al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne, „personalul este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19”.

În cazul în care certificatul este obținut pe baza unor teste, acesta „sunt suportate de către personalul din cadrul unităților publice”. 

Unitățile private vor stabili fiecare dacă vor deconta testele sau nu.

În absența certificatului digital COVID, angajatul urmează să fie suspendat pentru 30 de zile. Iar dacă în acest interval nu își procură un certificat, i se va desface contractul de muncă, dacă este la stat. 

La privat, fie se încheie contractul, fie se prelungește suspendarea cu încă 30 de zile.

Proiectul se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății  până la 25 octombrie. Ulterior, acesta urmează să fie transmis Parlamentului pentru dezbateri și adoptare.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă