Fată de 16 ani, reacție adversă după vaccinarea cu Pfizer. Ce a pățit copila, de fapt

2 săptămâni in urmă 17

Cazurile de reacții adverse la vaccinurile anti-covid au început să crească. Un nou caz, de această dată legat de vaccinul Pfizer, a fost anunțat în județul Maramureş. Informațiile furnizate de DPS Maramureş vorbesc de reacții adverse descoperite la o adolescentă de 16 ani.

Reacții adverse la vaccinul Pfizer

Este primul caz de reacții adverse severe anunțate pe teritoriul României după vaccinarea cu vaccinul Pfizer. DSP Maramureş vorbește de reacții adverse anafilactice la o adolescentă de 16 ani. Simptomele au fost de hipotensiune arterială, desaturare şi pierderea temporară a conştienţei. Aceste reacții adverse, conform DSP Maramureș, au fost depistate după administrarea vaccinului Pfizer.

„Persoana a avut acordul părinţilor pentru efectuarea vaccinului. A fost imunizată împreună cu ceilalţi membri din familie la centrul de vaccinare din oraşul Ulmeni.

În istoricul medical al persoanei nu au existat antecedente alergice”, a precizat purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Maramureş, Dan Bucă, potrivit Agerpres.

În cazul tinerei de 16 ani personalul medical de la centrul medical Ulmeni au trecut la acordarea primului ajutor. Ulterior adolescenta a fost trasportată la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiul Baia Mare. După intervenția medicilor de la Spital tinerei i s-a permis să plece acasă, nefiind nevoie de zile de spitalizare, mai spun oficialii DSP Maramureș.

Reacții alergice, inclusiv anafilaxie după primirea primei doze de Pfizer

În perioada 14-23 decembrie 2020, au fost detectate mai multe cazuri de anafilaxie după administrarea primelor doze de vaccin, la nivel mondial. Raportarea s-a făcut la totalul de doze de vaccin Pfizer-BioNTech COVID-19. Datele, la nivel mondial, vorbesc despre un procent 71% de reacții adverse apărute în decurs de 15 minute de la vaccinare.

În România, până la această oră, au fost vaccinați cu vaccinul Pfizer, la prima doză, 531.167 de persoane. La rapel, a doua doză de vaccin, au fost vaccinate 1.443.324 de persoane. Conform datelor Grupului de Comunicare Strategică au fost înregistrate 1.005 reacții adverse  de tip local, și 4.968 de reacții adverse de tip general.

Totalul de vaccinări cu produsul Pfizer, în acest moment, este de 1.974.491 la care se raportează un total de 5.973 de reacții adverse de diferite tipuri. Cazul tinerei de 16 ani din județul Maramureș este printre puținele cazuri de acest fel. Nu se știu exact cauzele reacțiilor adverse, dar starea generală a fetei este acum una bună.

Noile date mondiale despre reacțiile adverse după administrarea vaccinului Pfizer Covid-19 sunt „foarte liniștitoare”. Specialiștii spun că sunt în conformitate cu ceea ce oficialii se așteptau să vadă, spune un expert.

Evenimentul advers cel mai frecvent raportat a fost amețeala, urmată de dureri de cap și greață. Au fost cazuri izolate de leșin, roșeață, oboseală, febră, durere la locul injectării și umflare a locului injectării. Până la această oră nu s-au înregistrat decese după administrarea unuia din cele trei vaccinuri existente în România.

The post Fată de 16 ani, reacție adversă după vaccinarea cu Pfizer. Ce a pățit copila, de fapt appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă