Fasole – beneficii și proprietăți. Tipuri de fasole

1 lună in urmă 4


Fasolea este bogată în antioxidanți, fibre și proteine și este considerată un alimente de nădejde pentru prevenirea mai multor boli. Vezi care sunt cele mai importante beneficii în urma consumului regulat de fasole.


Fasolea face parte din familia leguminoaselor, este săracă în grăsimi și plină în nutrienți, vitamine și minerale. Poate fi consumată într-o varietate de rețete culinare, deoarece este bogată în fibre solubile și insolubile și conține cea mai mare cantitate de fibre dintre toate legumele.


Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.


Informații despre fasole


Fasolea este considerată una dintre cele mai vechi plante cultivate ale planetei, iar astăzi, împreună cu soia, este una dintre cele mai consumate leguminoase.


Planta cultivată poate crește în înălțime până la 2 metri, cu multe păstăi pe tulpină, în care fasolele mari cresc din celule greu vizibile, semințe. Culoarea, dar și dimensiunea lor depinde de tipul de fasole.


Leguminoasa are un conținut ridicat de amidon, proteine, carbohidrați, amidon și vitamine, toate elementele nutritive de care organismul are nevoie pentru a funcționa în parametrii normali.


Boabele de fasole sunt bogate în acizi diferiți, caroten, vitamine din grupa B, dar și zinc, cupru și potasiu.


Cele mai cunoscute tipuri de fasole


Fasole neagră - este bogată în magneziu, boabele au o textură catifelată și un gust dulce.
Fasolea black-eyed peas - are boabe mici și umflate, bogate în acid folic.
Fasolea Northern - are boabe mici, albe și sub formă de rinichi, o sursă excelentă de calciu.
Fasolea clasică (kidney beans) - este cel mai popular tip de fasole, cu suprafața roșiatică și interiorul alb. Este o sursă excelentă de proteine și acizi grași omega 3.
Fasolea albă (Lima) - are un gust aromat și un conținut ridicat de potasiu, cu un interior de amidon.
Fasolea Pinto - are boabe maro și conține cantități mari de fibre și proteine.
Fasolea Cannellini - are boabe mici, culoare crem și mai este cunoscută și sub denumirea de fasole albă italienească.
Fasolea Adzuki - are boabe mici roșiatice, decojite, de obicei, de când sunt în stadiul verde, ori lăsate să se usuce și apoi curățate.
Fasolea Cranberry - are boabe albe lungi și destul de late, pătate roșiatic.
Fasole verde (păstăi) - are boabe lungi, subțiri, este ațoasă și conține o cantitate semnificativă de proteine.
Boabe de fasoleBeneficiile consumului de fasoleTipuri de fasole

Cum se înmoaie fasolea înainte de gătire


Scopul înmuierii este acela de a hidrata fasolea înainte de a fi preparată. În caz contrar, dacă nu este înmuiată, atunci timpul de gătire va fi mai lung, iar rețeta nu va avea aceeași consistență bună. Cum se procedează:


Pentru fiecare kilogram de fasole uscată, se adaugă 10 cești de apă fierbinte. După ce boabele au fost puse la înmuiat, acestea își dublează volumul.


A doua etapă constă în fierberea boabelor de fasole timp de 2-3 minute, după care se acoperă cu un capac și se mai lasă la hidratat cel puțin o oră. Se aruncă apa în care a stat la înmuiat, iar fasolea poate fi gătită.


Fasole - proprietăți


Acțiune diuretică; Acțiune depurativă; Antiseptică; Hipoglicemiantă; Indicații în caz de diabet, afecțiuni ale rinichilor, vezicii urinare sau stări de convalescență.

Fasole - beneficii


Îmbunătățește digestia


Un deficit de fibre în alimentație poate duce atât la constipație, cât și la diabet zaharat sau o serie de afecțiuni cardiovasculare. Fasolea, datorită conținutului ridicat de fibre, ajută la o digestie sănătoasă, reglează tranzitul intestinal și contribuie la menținerea sănătății colonului.


Protejează inima


Pentru că este săracă în grăsimi, fasolea contribuie la scăderea tensiunii arteriale și astfel poate reduce semnificativ riscul apariției bolilor cardiovasculare, reducând nivelul colesterolului rău.


Combate anemia


Pentru că este un aliment bogat în fier, mineral prețios pentru cei ce suferă de anemie feriprivă, fasolea este un ajutor de nădejde dacă este consumată pe termen lung, cu moderație.


Poate înlocui consumul de carne


Cu un conținut ridicat de proteine valoroase, fasolea poate reprezenta o alternativă sănătoasă a cărnii în alimentație celor care vor să scadă consumul de produse de origine animală.


Ajută la slăbit


Fasolea are un conținut scăzut de calorii, în aproximativ 150 de grame de fasole boabe fiartă se regăsesc circa 250 de calorii, în funcție de soi. Numărul de calorii este considerat foarte mic, raportat la starea de sațietate pe care o conferă leguminoasa.


Previne apariția diabetului de tip 2


Fasolea este bogată în glucide sănătoase și încetinește absorbția glucidelor/zaharurilor în organism. Din acest motiv este recomandată în dieta persoanelor care suferă de diabet de tip II.


Alte beneficii ale consumului de fasole


Furnizează energie organismului; Este bogată în vitamine și minerale; Micșorează riscul de cancer la colon; Întărește sistemul imunitar; Ajută la detoxifierea organismului; Normalizează sistemul nervos și metabolismul; Elimină oboseala cronică; Întărește oasele, unghiile și părul; Accelerează procesele de recuperare.

Contraindicații


În ciuda beneficiilor majore pentru sănătate, este recomandat consumul moderat de fasole. În caz contrar, consumul în exces poate avea efecte secundare precum: creșterea formării de gaze în intestine, senzația de greutate în stomac.


Sursă foto: Shutterstock.com


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă