Fără beneficii pentru președinții care au colaborat cu Securitatea 

1 lună in urmă 16

Fără beneficii pentru președinții care au colaborat cu Securitatea Fără beneficii pentru președinții care au colaborat cu Securitatea

Foștii președinți ar putea rămâne fără beneficii dacă se dovedește că au fost colaboratori ai Securității. Parlamentarii au votat deja proiectul, iar primul afectat ar putea fi Traian Băsescu. Fostul șef al statului are o decizie de colaborator, însă ea nu este definitivă.

MIERCURI, 08 SEPTEMBRIE 2021, 11:23

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: REALITATEA.NET

Camera Deputaţilor a decis, marți, ca drepturile acordate persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român să fie retrase în cazul în care se dovedeşte au avut calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii.

La finalul votului s-au înregistrat 264 voturi "pentru", 3 "împotrivă" şi 11 abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional.

Deputaţii au adoptat proiectul de lege de modificare a alin.b (3) al art.1 din Legea nr.406/2001, privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, în sensul includerii, între cauzele care determină retragerea drepturilor foştilor preşedinţi ai României, a celei vizând existenţa dovezii privind calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii.

"Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia", se arată în textul adoptat.

Conform legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi: a) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar; b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu; c) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă